Izdvajamo
Naslovna » Izlasci » Festivali » 48. BITEF: Prateći programi
BITEF - Communitas na ispitu
BITEF - Communitas na ispitu

48. BITEF: Prateći programi

Prateći programi 48. BITEF-a su kao i prethodih godina Bitef polifonija, Bitef na filmu, diskusije koje tematizuju fenomene selekcije glavnog programa, B_Tour festival i After Ten programi.

BITEF Polifonija

Podstaknuta temama glavnog programa, Polifonija tematizuje uspostavljanje sopstvenog kontinuiteta i postojanja sada i ovde, nastavlja traganje za „polifonom dramom i pozorištem“ kao konceptom za budućnost. Igra se „kontrapunktiranjem“ kao postupkom usklađivanja i uzajamnog nadopunjavanja različitosti, oprečnosti, suprotstavljenosti…

BITEF Polifonija ove godine zaokružuje petnaestu godinu istraživanja i predstavljanja inovativnih, kreativnih i participativnih projekata i predstava koji se stvaraju kroz procese razmene među učesnicima i sa publikom i otkrivaju nove pozorišne tendencije.

Otvaranje Bitef Polifonije (21. septembar) posvećeno je nosiocima prve Polifonije, njihovom delovanju danas i učesnicima u ovogodišnjem programu. Slede okrugli stolovi, forumi, tribine, radionice i predstave posle kojih se održavaju dijalozi i neposredna komunikacija sa publikom.

Urednica programa je Ljubica Beljanski-Ristić, a kourednice su Irena Ristić i Sanja Krsmanović Tasić.

BITEF na filmu

Urednica Vere Konjović ove godine je pripremila filmove komplementarne selekciji glavnog programa, filmove koji adresiraju različite perspektive na fenomene koji su obeležili XX vek u društveno-političkom smislu.

Publika će od 23. do 25. septembra moći da pogleda filmove „Vrt Finci-Kontinijevih“, „Netrpeljivost“, „Sumrak bogova“, „Okupacija u 26 slika“ i jedan film iznenađenja, na staroj adresi u Kosovskoj ulici.

B_Tour festival

B_Tour festival vođenih tura-kao-umetničkih-strategija realizuje se u saradnji B_Tour organizacije iz Berlina i organizacije 80|10 iz Beograda.

Festival istražuje politike javnog prostora, psihogeografiju, džentrifikaciju i društvene odgovornosti građana kroz povezivanje različitih narativa umetnika koji dalje generišu diskusije o urbanim sredinama i načinu na koji ih tumače „starosedeoci“, novi akteri u toj urbanoj sredini, ali i turisti-prolaznici.

Arheologija nasilja u XX veku

Ova diskusija bavi se nekim od fenomena koji su definisali XX vek u istorijskom, kulturološkom i društveno-političkom smislu – revolucije, kolonijalizam, imperijalizam, nacionalizam, socijalizam – a koji korene imaju i u vremenu pre samog Prvog svetskog rata.

Posredstvom konflikata tokom XX veka, ovi fenomeni su se globalizovali i ustalili u „kolektivnoj svesti“. Kako pozicionirati Prvi svetski rat u kontekstu čitavog XX veka? Kako razumeti njegovo nasleđe i način na koji su „frontovske borbe“ kao njegov određujući simbol (iako vojno-strategijski prevladane i napuštene samo dve decenije kasnije), ostale da definišu naše mentalne mape?

Kako, i da li, nasilje kolonijalnih armija nad civilnim stanovništvom povezati sa surovostima ispoljenim na evropskom kontinentu tokom Prvog svetskog rata?

Razgovor će adresirati i problematizovati „veliki prasak“ Prvog svetskog rata, tj. njegove okolnosti i posledice u Evropi i evropskoj kulturi, kao i mogućnost umetničke reprezentacije nasilja. Stručna konsultantkinja je dr Olga Manojlović-Pintar, istoričarka.

BITEF - Acts of Goodness
BITEF – Acts of Goodness

Diskusija Hartefakt fonda

U okviru pratećeg programa će se realizovati i diskusija Hartefakt fonda „Istorija i umetnost: Antinomski par?“ koja preispituje ulogu umetničkih i kulturnih stvaralaca u kreiranju nove društvene stvarnosti u regionu Balkana.

Osnovno pitanje glasi na koji način umetnost i kultura doprinose razgovoru o temama kulture sećanja i odgovornosti i koja je njihova uloga u osvetljavanju i osvešćivanju naše sadašnjosti kroz našu prošlost.

After Ten

Ovi programi će takođe tradicionalno ugostiti publiku, strane goste festivala, učesnike i regionalne/lokalne umetnike na neformalnim druženjima posle predstava.

O ovogodišnjem BITEF-u pročitajte OVDE. (danubeogradu.rs)

Dodatak: BITEF Polifonija

Scenski performans „Acts of Goodness“ Baka teatra (Švedska) istražuje stvarne priče o dobrim delima koje su nastale iz rada s mladima iz dvanaest zemalja Evrope.

Esej u pokretu „Sisters in Arms“ (Sestre po oružju) u koprodukciji Teatra Ake Ake (Novi Zeland) i Hleb Teatra (Srbija) je kaleidoskop sastavljen od pojedinačnih sudbina i ličnih istina na temu prvog svetskog rata na Balkanu sa ritualom čija je svrha isceljenje.

Posebno mesto, ne samo zbog prostora izvođenja (cirkuski šator) već i zbog forme (novi cirkus) ima humanistička umetnička putujuća predstava „Oldness“ (Starost) proizašla iz projekta „Cirkobalkana“. Predstava „Nemačka“, sirotinjski bal uz prigodni kulturno-obrazovni program, u produkciji Centra E8, govori o mladima romske populacije, o azilu i nastala je u okviru projekta antidiskriminacione kampanje.

„Enkidu/Gilgameš“ je predstava otvorene forme projekta „Compagnie Arti-Zanat“ (Francuska/Srbija) koja govori o susretu sa drugim/ drugačijim, o prijateljstvu, smrti… s ciljem senzibilizacije na temu razlika i hendikepa.

Temu nasilja u školi donosi projekat Forum radionica za školu bez nasilja i javno čitanje drame „Kaznena subota“ Koste Peševskog. Šekspirom se bave mladi okupljeni u projektu grupe „Hop.La“ i Teatra Farmakopea. Teatar Mimart ove teme istražuje kroz „Pikselizaciju“ – radionice stop-motion animacije.

Završnicu čine dve predstave pozorišta zajednice. ZID Teatar (Amsterdam, Holandija) donosi multidisciplinarni performans „Sa krovova sveta – na turneji“ u koji, pored svojih izvođača, uvodi lokalne umetnike i zajednicu – članove POD Teatra čija predstava „Dva kraja senke“, čarolija zajedničke igre i priče starih i mladih, zatvaraju ovogodišnji program (29. septembar) čime se otvara nov partnerski projekat ovogodišnjih učesnika koji će predstavljati rezultat razmene zajedničkog rada i podsticaj za buduće delovanje i Bitef Polifoniju 2015.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.