Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » ABCeda nezavisne kulture
ABCeda nezavisne kulture
ABCeda nezavisne kulture

ABCeda nezavisne kulture

Počela je realizacija programa „ABCeda nezavisne kulture“ u cilju očuvanja i povećanja vidljivosti intelektualnog i umetničkog rada nastalog na nezavisnim kulturnim scenama u regionu.

Udruženja SEEcult.org iz Beograda i Kurziv i Kulturtreger iz Zagreba započela su serijal video intervjua sa nekim od ključnih aktera nezavisnih kulturnih scena u Srbiji i Hrvatskoj, koji realizuju uz podršku Balkanskog fonda za umetnost i kulturu (Balkans Arts and Culture Fund – BAC) u okviru ovog projekta.

Serijal video intervjua kojima se beleži i čuva usmena istorija nezavisne kulture u regionu otvorili su razgovori sa članovima Teatra Mimart i Remont nezavisne umetničke asocijacije u Beogradu, kao i sa umetnikom Slavenom Toljem iz Dubrovnika, a uskoro slede i intervjui sa članovima Led art/Šok zadruge iz Novog Sada i umetnicima Sinišom Labrovićem i Mladenom Stilinovićem iz Hrvatske.

Osim istraživanja i prezentacije sećanja protagonista nezavisne kulture i unapređenja svesti najšire javnosti o njenom značaju u društvu, projekat „ABCeda nezavisne kulture“ obuhvata i aktivnosti za jačanje kapaciteta organizacija za očuvanje i arhiviranje njihove bogate istorije.

U tom cilju održane su četiri radionice u Zagrebu i Beogradu, u kojima je učestvovalo oko 20 organizacija iz Hrvatske i Srbije. Učesnici su imali priliku da se upoznaju i sa praksom Centra za dokumentovanje nezavisne kulture u Hrvatskoj, koji i fizički postoji u klubu Booksa u Zagrebu.

U nastavku projekta „ABCeda nezavisne kulture“, uz nove video intervjue, slede i nove radionice u Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu, Puli i Splitu.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.