Naslovna » Izlasci » Shopping » Apple: Unapređeni MacBook Air računari
Air 13 i 11
Air 13 i 11

Apple: Unapređeni MacBook Air računari

U tekućoj godini kompanija Apple nije predstavila ništa od noviteta na Mac polju ali je zato postojeće Mac računare osvežila novim, značajno bržim procesorima i brojnim sitnijim detaljima koji ih sada čine još zanimljivijim za široke narodne mase.

Sjajan potez giganta iz Kupertina je i značajno obaranje cena svojih Mac mašina čime ovaj proizvođač jasno stavlja do znanja da želi da bude što konkurentniji na tržištu. Prva značajna unapređenja ove godine doživeli su MacBook Air računari i to je u osnovi glavni razlog zbog čega vam u nastavku ovog teksta više govorimo o njima.

MacBook Air 11.6

Apple je MacBook Air jedanaestice koncipirao kao računare za studente i svakodnevnu upotrebu, mada zbog odličnih radnih karakteristika njihovim primenama nema kraja – odlični su i za kanceleriju, nezamenjivi za rad u pokretu, a mogu biti i sjajne male multimedijalne mašine.

U ponudi kompanije su dva startna modela i oba su opremljena novim dvojezgarnim Intel-ovim Core i5 procesorom koji radi na taktu od 1.4GHz. Za one najzahtevnije Apple je ostavio mogućnost iniciranja i bržeg procesora u vidu dvojezgarnog Core i7 procesora (1.7GHz), ali ta opcija traži značajna dodatna ulaganja.Promo

Inicijalna jedanaestica poseduje fleš storidž od 128GB, dok napredniji model ima 256GB brzog prostora za čuvanje informacije. Zanimljivo je da oba modela dolaze sa 4GB radne memorije (opciono maksimalno 8GB), kao i da dele istu grafiku (Intel HD 5000) koja u ovom momentu nije ništa spektakularno, ali je sasvim dovoljna da punudi odlične multimedijalne performanse i izvuče maksimum iz sjajnih ekrana (11.6 inča, 1366×768 piksela).

Od ostalih bitnih karakteristika unapređenih Air jedanaestica skrećemo pažnju i na odlične žične i bežične konekciju, kao I na impresivnu bateriju koja nudi do 9 sati rada i to sa aktivnom Wireless konekcijom. Nikako ne treba zaboraviti ni sjajan aplikativni paket (OS X Mavericks, iLife, iWork…) koji prati ove računare, kao i činjenicu da im je kućište napravljeno od jednog komada aluminijuma.

MacBook Air 13.3

Unapređene Air trinaestice su fizički potpuno iste kao unapređene jedanaestice, čak im je i hardverska konstrukcija veoma slična. Zapravo, glavna razlika između unapređenih jedanaestica i unapređenih trinaestica krije se u veličini tj. dijagonali ekrana (13.3 inča, 1440×900 piksela) i značajno boljoj autonomiji baterije koja ide i do 12 radnih časova sa aktivnom Wireless konekcijom – impresivno, zar ne?!

Konkretno obe dostupne Air trinaestice raspolažu sa novim dvojezgarnim Intel-ovim Core i5 procesorom (1.4GHz, opciono Core i7 – 1.7GHz), 8GB radne memorije i fleš storidžima kapaciteta 128GB (osnovni model) i 256GB (napredniji Air računar). Storidže je opciono moguće proširiti do 512GB što toplo preporučujemo naprednim korisnicima, ali treba imati u vidu da to iziskuje značajno finansijsko ulaganje.

Kao i unapređene Air jednaestice, tako i trinaestice dolaze sa Intel-ovom HD 5000 grafikom u kućištu napravljenom od jednog komada aluminijuma i sa odličnim žičnim (2xUSB 3.0 i 1xThunderbolt port) i bežičnim (Bluetooth 4.0 i Wi-Fi 802.11ac) konekcijama. Jača strana im je i snažna softverska podrška (OS X Mavericks, iLife, iWork…), ali i činjenica da su izuzetno tanki i lagani (1.35 kg).

Kada se podvuče crta

Iako na prvi pogled deluje kako Apple sa unapređenim Air računarima ne donosi ništa novo i revolucionarno ipak nije tako – ubrzanje od 10% do 15% nije nimalo zanemarljivo, pogotovo naprednijim korisnicima koji rade sa zahtevnim aplikacijama ili obrađuju složenije grafičke elemente. Takođe, poprilično povoljnija cena biće značajan pokretač još bolje prodaje ovih sjajnih notebook-ova koji za nekoliko meseci slave osam godina postojanja na tržištu.

Cena (sa PDV-om): od 114.290,00 dinara
Kontakt: Apcom, www.apcom.rs

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.