Naslovna » Izlasci » Shopping » Apple: Unapređeni MacBook Pro Retina računari
MBP Retina 13 and 15
MBP Retina 13 and 15

Apple: Unapređeni MacBook Pro Retina računari

Pored unapređenih MacBook Air računara koje smo vam nedavno predstavili Apple je krajem prošlog meseca lansirao i unapređene MacBook Pro računare sa Retina ekranima.

Isti sada poseduju mnogo brže i energetski efikasnije procesore, a ono što je najvažnije značajno su povoljniji što ih čini zanimljivijim širem krugu korisnika. Kupcima su ponovo na raspolaganju modeli dijagonala 13.3 inča i 15.4 inča, a evo šta od njih konkretno i mogu da očekuju…

Retina trinaestice

Kao što smo napomenuli bazni Retina trinaestončni model je doživeo najviše unapređenja jer je pored bržeg procesora (Intel Core i5, 2.6GHz) dobio i dodatnih 4GB radne memorije (ukupno 8GB) što ga je izjednačilo sa ostalim rešenjima u klasi. Isti raspolaže sa 128GB fleš skladišnog prostora i za razliku od svog prethodnika koncipiran je tako da se opciono može lako nadograditi.Promo

Naprednija trinaestica poseduje potpuno istu hardversku konstrukciju kao i bazni model, s tim da ima veći skladišni prostor u vidu fleš storidža od 256GB zbog koga je i značajno skuplja. Najnaprednija Retina trinaestica u unapređenoj Apple-ovoj ponudi koristi takođe Intel-ov Core i5 procesor koji je za 200MHz brži (2.8GHz) od onog koji se nalazi u prethodno pomenutim rešenjima i dolazi sa ultra brzim skladišnim prostorom od 512GB koji dodatno ubrzava ovaj računar za nekih 10% do 15%.

Inače, sve unapređene Retina trinaestice se po pitanju grafike oslanjaju na Intel-ovu Iris grafiku, dok ugrađena baterija obezbeđuje do 9 sati radi i to pri aktivnoj Wi-Fi konekciji. Retina displeji su preuzeti sa prethodnika i operišu rezolucijom od 2560×1600 piksela, a i žične i bežične konekcije su ostale nepromenjene.

Retina petnaestice

Za razliku od Retina trinaestica kompanija iz Kupertina u svojoj unapređenoj ponudi Retina računara ima dve petnaestice. Obe su doživele upgrade procesora i to je njihovo suštinsko unapređene. Osnovni model tako sada raspolaže sa četvorojezgarnim Core i7 procesorom na taktu od 2.2GHz, dok snažnija petnaestica ima moćni četvorojezgarni Core i7 procesor na frekvenciji od 2.5GHz. Bazni model poseduje 256GB fleš storidža dok napredniji ima duplo više prostora za smeštaj podataka (512GB). Grafički posmatrano ovo su izuzetno snažne mašine – startna petnaestica se oslanja na snagu Intel Iris Pro GPU-a dok napredniji model pored pomenutog poseduje i diskretni GPU u vidu NVIDIA GeForce GT 750M akceleratora. Za razliku od petnaestica Retina trinaestice imaju nešto kraću autonomiju baterije (8h), ali zato njihovi Retina ekrani operišu neverovatnom rezolucijom od 2880×1800 piksela.

I na kraju…

Sa unapređenim MacBook Pro Retina računarima Apple je potencijalnim kupcima ponudio za do 20% brže mašine, koja na našu veliku radost imaju i značajno povoljnije cene. Najinteresantniji model u ponudi je svakako osnovna trinaestica koja sa sa 4GB više (ukupno 8GB – da ponovimo) donosi profesionalno iskustvo i korisnicima sa nešto skromnijim budžetima (ako tako možemo reći). O izdržljivosti, kvalitetu izrade i mobilnosti koju ovi notebook-ovi donose suvišno je i govoriti – ipak je to Apple!

Cena (sa PDV-om): od 166.390,00 dinara
Kontakt: Apcom, www.apcom.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.