Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč: Ringštrase – najraskošniji evropski bulevar
Ringštrase - Zgrada Parlamenta (foto: Cvijeta Radović)
Ringštrase - Zgrada Parlamenta (foto: Cvijeta Radović)

Beč: Ringštrase – najraskošniji evropski bulevar

Najpoznatiji bečki bulevar prstenastog oblika, čuveni Ringštrase (Ringstraße) slavi sledeće godine 150. rođendan.

Austrijski car Franjo Josif je 1. maja 1865. godine svečano otvorio bečku Ringštrase dugu 5,3 kilometra. Dovoljno dugu da se na njoj nađu brojna monumentalna zdanja koja su podignuta za vreme istoricizma između 1860. i 1890. godine.

Kada je car 1857. godine naložio izgradnju poznate ulice, plemićke i građanske porodice požurile su da duž tog bulevara podignu svoje raskošne vile. Mnoge od tih privatnih palata mogu se i danas razgledati, ali uglavnom spolja. Stilovi kojima su zdanja u ulici Ringštrase građena mešali su se, imitirane su brojne arhitektonske forme prethodnih epoha.

Tu su zdanja koja predstavljaju najznačajnije znamenitosti grada poput Državne opere (izgrađene u neorenesansnom stilu), zgrade parlamenta i gradske kuće (flamanska gotika), Burgteatar (novi barok), zgrada Bečkog univerziteta (neorenesansa), Muzej primenjene umetnosti, Bečka berza i Votiv-crkva (nova gotika) a koja su podignuta u drugoj polovini 19. veka.

Posebno se izdvajaju Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej, oba izgrađena u neorenesansnom stilu. Oni ne samo da čuvaju umetnička i prirodna blaga već su prava arhitektonska remek dela. Graditelji koji su ostavili trag u bečkoj Ringštrase su: Teofil fon Hanzen, Karl Frajher fon Hazenauer, Gorfrid Zemper, Hajnrih fon Ferstel i Fridrih fon Šmit.

Neobičan prstenast oblik bečke Ringštrase poslužio je kao primer za izradu suvenira posebne vrste – „Viner Ring“ (bečki prsten) koji ima oblik ulice Ringštrase. Ideja za izradu prstena potiče od dizajnera Zigfrida Baumgartnera. U saradnji sa Štefanom Niklom prstenje izrađuje bečka zlatara „Nikl“. (ComPress)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.