Naslovna » Izlasci » Izložbe » KCB: Tri nove izložbe u avgustu
Pariska kafanica

KCB: Tri nove izložbe u avgustu

Do 23. avgusta u prostorima KCB (Artget, Likovna galerija i Podroom) otvorene su tri nove izložbe.

Pariska kafanica

U Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) izlažu Milomir Kovačević i Bernar Vajan.Za dž

Dva prijatelja, sarajevski fotograf koji već dvadesetak godina živi u Parizu i njegov francuski kolega, često se sreću u istim kafanicama – Petit Trou de Bretagne, Chez Josette, Saint Gevrais i Bistro, gde ponekad popiju po neko piće (Kovačević crno vino, a Vajan pivo). Uvek sa svojim crnim Lajkama M6 i Sumikronovim objektivom 2/35 mm beleže atmosferu, likove i događaje.

Izložbu Pariska kafanica čini 45 crno-belih fotografija – portreta u ambijentu na kojima, pre svega, do izražaja dolazi neposrednost, i iskrenost u izrazu prema trenutku, koju čuvaju ovi autori i svi oni koji se još uvek bave analognom fotografijom.

Hoćeš li me i sutra voleti?

 

Hoćeš li me i sutra voleti?

U Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6) otvorena je izložba Stefane Savić, koja serijom fotografija i slajd projekcija rekonstruiše istinitu životnu priču Polke Nedeljković, bliske osobe iz porodične istorije.

Kroz svoj umetnički projekat ona to čini kao lično, rodno preispitivanje i suočavanje sa pamćenjem, sa statusom žene u određenom vremenu i prostoru, sudbinom, uzrocima i posledicama.

U tekstu u katalogu „Hoćeš li me i sutra voleti?“ istoričarka umetnosti Marina Martić ukazuje na značaj sećanja članova porodice i porodičnih fotografija koje su poslužile kao dokumenti i osnovne informacije na osnovu kojih Stefana gradi svoju vizuelnu priču, pronalazi autentična mesta na kojima je Polka živela, predmete koji su joj pripadali i detalje iz života koji se nesrećno završio.

Projekat „Polka“ sastoji se od fotografija koje su rimejk originalnih porodičnih fotografija na kojima sama autorka preuzima naslovnu ulogu i serije snimaka koji izgledaju kao scene iz nepostojećeg filma, koncipirane na osnovu priča Polkinih savremenika.

Zamišljajući krizu

Zamišljajući krizu

U Galeriji Podroom (Trg Repubike 5) kustoskinja Junia Jang sa Tajvana pokazuje kako se sa razvojem civilizacije menjamo i mi. Proizvodi tehnološkog razvoja i stalno umnožavanje materijalnog, ne unose neizostavno i sreću u naše živote.

Tokom života neprestano prolazimo kroz različite oblike krize, konstantno se suočavajući sa neočekivanim pretnjama, te ponekad podsvesno počinjemo da projektujemo sopstvenu smrt. Imaginacija kao izraz kreativnosti istovremeno ima ulogu savremenog memento mori i nečega što dekonstruiše postojeće estetike.

Teme kojima se umetnici iz Kolumbije, Izraela, Španije, Japana, Argentine, Finske, Rumunije, Francuske, Rusije i Nemačke u video radovima bave povezane su sa osećajem anksioznosti kada je reč o umetničkom stvaranju, društvenim sistemima umetnosti, odnosu društva prema pojedincu, njegovoj poziciji u medijima, religiji i najzad kada je reč o prirodi koja nas neprestano opominje na posledice permanentnog uništavanja.

Od konkretne, opipljive krize do one nevidljive, metafizičke, imaginarne, sve radove povezuju rubne estetike imaginarnog svršetka života.

Sve tri galerije otvorene su svakog dana od 12.00 do 20.00, osim nedeljom. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.