Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Naš dan za pristupačan grad – 28. avgust 2014.
Mapa pristupačnosti
Mapa pristupačnosti

Naš dan za pristupačan grad – 28. avgust 2014.

Inicijativa mladih za ljudska prava i Udruženje za reviziju pristupačnosti organizuju u četvrtak, 28. avgust, akciju „Naš dan za pristupačan grad“.

Tokom akcije građani i građanke svojim volonterskim radom moći će da pomognu osobama sa invaliditetom, tako što će prikupljene podatke o pristupačnim lokacijama u Srbiji uneti u bazu Mape pristupačnosti.

Na interaktivnoj Mapi pristupačnosti, koja je dostupna na netu i android aplikaciji, trenutno se može naći skoro 7000 objekata. Udruženje za reviziju pristupačnosti intenzivno radi na obradi popunjenih upitnika koje treba uneti u mapu kako bi ti podaci bili dostupni većem broju građana.

Pristupačnost informacija, komunikacija i izgrađenog okruženja jedan je od osnovnih preduslova za puno uključivanje osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove ali i olakšava kretanje starima, roditeljima sa malom decom, turistima…

Stepenik pored koga svakodnevno prolazimo, nedostatak rukohvata ili uska vrata kroz koja se provlačimo na ulazu u neki objekat nekome su nepremostiva prepreka za usluge koje svakodnevno koristimo. Ovo je prilika da građani i građanke pokažu da (ne)pristupačnost okruženja primećuju i da im je stalo da osobe sa invaliditetom postanu punopravni građani našeg društva.

Inicijativa će 28. avgusta svoje kancelarije u ulici Đure Daničića 10 staviti na raspolaganje u periodu od 10.00 do 22.00, a svi zainteresovani da svojih sat vremena poklone ovoj akciji moći će da se prijave putem ovog linka. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.