Naslovna » BG servis » Škole u Beogradu spremne za početak školske godine
Škola u Obrenovcu
Å kola u Obrenovcu

Škole u Beogradu spremne za početak školske godine

Sve škole u Beogradu biće spremne za 1. septembar i početak nove školske godine, rekao je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, a Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je štrajk.

I novoizgrađena Osnovna škola „Danilo Kiš“ u naselju Stepa Stepanović, po rečima gradonačelnika, otvoriće u ponedeljak vrata đacima. Pri kraju je i sanacija predškolskih i školskih ustanova u Obrenovcu.

– Vrtić „Nevena“ u Obrenovcu je saniran, pri kraju je sanacija još dva vrtića, dok će se nastava u školama u ovoj opštini odvijati na gornjim spratovima i u više smena dok se ne završi potpuna sanacija – istakao je gradonačelnik koji je ovom prilikom svim mališanima u Beogradu čestitao početak školske godine i poželeo puno uspeha.

Gradonačelnik Beograda se osvrnuo i na jučerašnju posetu Obrenovcu, kada je prisustvovao početku izgradnje prve od 60 kuća koje se grade na parcelama vlasnika. Sredstvima Evropske unije prvih devet kuća izgradiće UNOPS.

– Pored izgradnje i obnavljanja kuća, sve činimo da investitore koji bi zaposlili što više radnika dovedemo u Obrenovac, jer ti ljudi dugoročno rešavaju svoje probleme tako što će dobiti posao. Prve nedelje u septembru dolazi veliki investitor koji je izrazio zainteresovanost za pokretanje posla u Obrenovcu. Ukoliko to uspemo da realizujemo, to će značiti i veliki broj radnih mesta – rekao je gradonačelnik i dodao da su gotovi projekti za obnovu nasipa.

– Projekti sanacije su završeni i čeka se zeleno svetlo od Evropske unije da se povuku sredstva za te projekte. Takođe, u Obrenovcu je sve spremno za grejnu sezonu, koja počinje 15. oktobra – rekao je Mali, gostujući u jutarnjem programu RTV Studio B.

Gradonačelnik je posebno naglasio da su, kada je reč o gradskom prevozu, apeli grada i GSP-a dali prve rezultate.

– Povećana naplata karata je jedini način da isplivamo iz problema a da ne povećamo cenu prevoza. U protekle dve nedelje imamo povećanje prihoda od prodaje karata za 20 odsto i nadam se da će taj trend biti nastavljen. Od 1. septembra kreću kontrole koje su pojačane ljudima iz Gradskog saobraćajnog i Komunalne policije – rekao je gradonačelnik i dodao da će grad istrajati u tome da se uvede red u ovu oblast.

On je posebno naglasio da smanjenje broja vozila ne znači redukciju, već optimizaciju saobraćaja, jer se do sada dešavalo da na pojedinim linijama nema dovoljno vozila dok ih na drugim ima previše. Takođe, cilj grada i GSP-a je da poveća bezbednost putnika i zaposlenih.

– Upravo zbog toga ćemo sledeće nedelje krenuti sa javnom nabavkom za uvođenje video-nadzora, a time ćemo ispuniti jedno od obećanja sa početka mandata. Na ovaj način ćemo svim građanima i zaposlenima obezbediti sigurnost u vozilima – zaključio je gradonačelnik.

A na drugoj strani…

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u ponedeljak će, prvog dana školske godine, u Beogradu održati protest, zbog, kako tvrde, „apokaliptičnog stanja u obrazovanju i nebrige države o onome što je njena budućnost“.

Članovi Unije okupiće se u podne na Trgu Nikole Pašića, a u školama neće biti nastave ni drugih aktivnosti, osim prijema đaka prvaka. Taj sindikat ima oko 30.000 članova u oko 600 škola. Protestu će se pridružiti i zdravstveni radnici i zajedno sa prosvetarima iskazati nezadovoljstvo stanjem u kojem se godinama ove delatnosti nalaze.

Ostali reprezentativni sindikati u prosveti ranije su se izjasnili da 1. septembra neće protestovati. (Beoinfo, danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.