Naslovna » Izlasci » Izložbe » Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda
Vladimir Tatarević i Saša Preradović - Ka idealu klasične lepote: Dva pogleda
Vladimir Tatarević i Saša Preradović - Ka idealu klasične lepote: Dva pogleda

Tri nove izložbe u Kulturnom centru Beograda

Od 28. avgusta do 20. septembra u galerijskim prostorima Kulturnog centra Beograda biće otvorene tri nove izložbe.

Ka idealu klasične lepote: Dva pogleda

U Galeriji Artget (Trg Republike 5/I) biće izloženi radovi čiji su autori Vladimir Tatarević i Saša Preradović. Izložba je rezultat njihovog višegodišnjeg istraživanja u tretiranju nagog ženskog tela koje je ovde predstavljeno na petnaestak fotografija.Za dž

Umetnički direktor Galerije Artget u 2014. godini Aleksandar Kelić kaže da „dok Preradović ostaje veran klasičnom pristupu i crno-beloj fotografiji, Tatarević eksperimentiše kako u koloritu tako i u naknadnoj nadgradnji izvornog snimka. Ono što na prvi pogled udaljava autore u njihovim pristupima je zapravo tačka dodira gde dolazi do izražaja njihova sistematičnost i preciznost u realizaciji autentičnog stava u fotografiji“.

Ostavši veran tehnici kolor fotografije, enterijeru odnosno studiju, Vladimir Tatarević se na sebi specifičan način okreće dekonstrukciji, u ovom slučaju, starih majstora slikarstva. Na njegovim piktorijalnim fotografijama žene transformisane u Lede, Danaje, Venere renesansnih i baroknih remek dela su posvećene isključivo svom unutrašnjem svetu i biću, a ne posmatraču.

Za razliku od Vladimira Tatarevića, Saša Preradović teži jednom minimalističkom konceptu u prikazivanju akta. Uklanjanjem svih sekundarnih detalja i kreiranjem gotovo praznog i neutralnog ambijenta autor usmerava naš pogled isključivo na akt prikazan uglavnom u klasičnim stavovima i gestovima. Pažljivim posmatranjem uočava se da podjednako važnu bravuru kao i samo telo imaju forma, a pre svega svetlost.

Razigravanjem tela u potrazi za odgovarajućim formalnim ritmom, Saša Preradović u svojim radovima nastoji da poveže složeno studijsko svetlo i oblik i da preispita zgusnuti repertoar kreativnog prostora u ovoj iscrpljenoj tematici uz pomoć novonastalog mikro-ambijenta. (Iz teksta Jelene Matić)

Mladen Miljanović - Vrt uživanja
Mladen Miljanović – Vrt uživanja

Vrt uživanja

U Likovnoj galeriji (Knez Mihailova 6) Mladen Miljanović predstaviće instalaciju i video koji su bili pokazani na 55. Bijenalu u Veneciji prošle godine, kao predstavnik BiH. Ovaj renomirani umetnik mlađe generacije iz Banja Luke nije nepoznat beogradskoj javnosti. Njegovi radovi su mogli da se vide na izložbama Korkoran (Salon MSUB, 2007), Međuprostor (KCB, 2008), 49. i 53. Oktobarski salon (Beograd, 2008 i 2011).

Izložba koja će biti predstavljena u Likovnoj galerija KCB-a ima naslov „Vrt uživanja“ i realizovana je u konceptualnom okviru kao reminiscencija na triptih „Vrt zemaljskih uživanja“ (oko 1500) čuvenog renesansnog slikara Hijeronimusa Boša. Ovaj mističan i provokativan rad holandskog umetnika, bio je Miljanoviću inspiracija da stvori društveno angažovano umetničko delo koje tеži višеdimеnziоnаlnој istоriјskој pеrspеktivi, sа јаkim kоnоtаciјаmа kоје zаlаzе u sоciјаlnо-pоlitički, еtički, еkоnоmski i kulturni kоntеkst istоčnоеvrоpskоg društvа iz kојеg umеtnik dоlаzi. Ideja koja stoji iza celog projekta „Vrt uživanja“ jeste da su neobuzdane ljudske želje i lične istine potčinjene kolektivnom apsurdu savremenosti, što je tipično za Bosnu u kojoj je umetnik rođen.

Projekat se sastoji iz tri uzajamno povezane celine: mermerni triptih, instalacija i video rad. U petak, 29. avgusta od 13.00, u Likovnoj galeriji biće organizovan razgovor sa umetnikom i prezentacija njegovog rada.

Goran Dragaš - Rukrajze (foto: I. Zupanc)
Goran Dragaš – Rukrajze (foto: I. Zupanc)

Rukrajze

U Galeriji Podroom (Trg Republike 5) biće otvorena izložba slika Gorana Dragaša. Umetnik za tematski okvir uzima položaj podunavskih Nemaca u posleratnom periodu i traumu koje je to vreme izazvalo. Dragaš se, inače, u svojim radovima bavi pitanjem odgovornosti, preispitujući na posredan način granice između pojedinačne i kolektivne odgovornosti.

U haosu i slomu društvenih vrednosti, političke elite zaštićene ideologijom i moći koju vlast pruža, funkcionišu po obrascu koji svakog pojedinca svodi na broj. Ne prihvatanjem takvog obrasca, pojedinac je primoran na progon ili bekstvo, dok ostanak sa sobom nosi izvesnost smrti ili obespravljenosti, koja ima naličje smrti.

Povodom otvaranja izložbi na platou ispred KCB-a, 28. avgusta od 20.00, u okviru programa „Muzika trga“ nastupiće bend Fish in Oil.

Sva tri prostora otvorena su od 12.00 do 20.00, od ponedeljka do subote. Nedeljom su zatvoreni. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.