Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Viennafair 2014: Bečki umetnički sajam slavi 10. jubilej
Mario Mauroner, Jochen Höller, 2014 © Viennaffair
Mario Mauroner, Jochen Höller, 2014 © Viennaffair

Viennafair 2014: Bečki umetnički sajam slavi 10. jubilej

Najveći sajam savremene umetnosti u Austriji, Viennafair The New Contemporary, slavi ove godine svoj 10. jubilej.

Prethodnih deset godina je ovaj sajam značajno doprineo da Beč dugoročno potvrdi svoje mesto na međunarodnom tržištu umetnosti. Posle veoma uspešnog izdanja 2013. godine koji je doneo za 30 odsto veći broj posetilaca i veoma dobar promet galerijama, sajam se ove godine održava od 2. do 5. oktobra sa novim idejama i prošireniom konceptom za budućnost.

Već etablirane kao i nove galerije ponudiće posetiocima veliki broj prezentacija, koje predstavljaju širok spektar savremene umetnosti. „Galerije iz istočne i jugoistočne Evrope koje daju dublji uvid u lokalnu umetničku scenu pružiće zajedno sa galerijama sa Zapada pravi ‘Bečki melanž'“, objašnjava Renger van den Hevel, direktor sajma.

Kao tržište umetnosti i umetničkih ideja Viennafair i ove godine uključuje lokalne kao i međunarodne institucije i tako stvara jednu umetničku klimu u austrijskoj prestonici koju poštuje kako zainteresovana publika tako i internacionalni kolekcionari i kustosi.

Na sajmu će se između ostalog predstaviti projekat „curated by_vienna 2014“, koji je inicirao Kreativni centar Bečke privredne agencije, a u okviru kog 20 bečkih galerija prikazuje izložbe koncipirane od strane internacionalnih kustosa.

Na sajmu će se takođe predstaviti austrijske i međunarodne institucije i muzeji, posebno iz istočne i jugoistočne Evrope. Tako sajam domaćoj umetničkoj sceni nudi nove mogućnosti povezivanja a galerijama kontakte ka međunarodnim institucijama i kolekcionarima.

Istočna i jugoistočna Evropa kao obogaćenje umetničke scene

Od samog početka Viennafair The New Contemporary polaže dosta na bliske istorijske odnose između Beča i zemalja istočne i jugoistočne Evrope. Mnoge galerije i institucije umetnosti po prvi put se predstavljaju širokoj publici i imaju mogućnost da uspostave nove međunarodne kontakte i saradnju.

Među ovogodišnjim galerijama su i dugogodišnji učesnici: „local_30“ i „Le Guern“ iz Varšave, „Ani Molnar“ i „Erika Deak“ iz Budimpešte, galerija „Regina“ iz Moskve, galerija „Škuc“ iz Ljubljane i galerija „Vartai“ iz Litvanije, kao i novopridošlice „Monopol-galerija“ (Varšava) i „Svit“ iz Praga.

Težište istočne i jugoistočne Evrope u okviru programa „MehrWert“ već deset godina kao glavni sponsor podržava Erste Banka. Podršku dobijaju direktno galerije iz centralne i jugoistočne Evrope u vidu mogućnosti učešća na sajmu, čime se doprinosi razvoju umetničke scene u zemljama centralne i jugoistočne Evrope.

Specijalne izložbe

 

Alma Gallery, Kristians Brekte, Samanta, The Madonnas of Riga, 2010 © Viennaffair
Alma Gallery, Kristians Brekte, Samanta, The Madonnas of Riga, 2010 © Viennaffair

OMV specijalni projekat: Dijalog – New Energies
Još od 2011. godine OMV podržava specijalne prezentacije na sajmu. Ove godine je u fokusu savremena umetnost iz Rumunije koju će predstaviti pet galerija. Rumunska savremena umetnost je kao poseban fenomen koji je u poslednjih osam godina dobio veliku pažnju u javnosti.

U središtu prezentacije je kulturno-istorijski razvoj Rumunije poslednjih 50 godina. Zastupljene su klasične pozicije umetnika, koji za vreme komunizma nisu imali mogućnost da izlažu, kao i pozicije mladih umetnika, koji nezavisno od socijalno-političke perspektive pričaju svoju ličnu istoriju.

Projektom Dijalog – New Energies OMV želi da da doprinos kulturnom dijalogu u oblasti savremene likovne umetnosti. Rumunija se pored Austrije i Turske ubraja među glavna tržišta ove naftne i gasne kompanije.

Zone1
Projekat Zone1 je posebno skrojen za predstavljanje mlade umetnosti. Na oko 20 kvadrata galerije mogu da predstave pojedinačne prezentacije mladih umetnika iz Austrije.

Vienna Fokus
Specijalnom izložbom „VIenna Focus“ sajam proširuje svoj pogled ka jugoistočnoj Evropi i predstavlja umetničke institucije i pozicije iz Azerbejdžana.

Vienna Talks – platforma za kolekcionare
Ove godine sajam umetnosti posebnu pažnju posvećuje kolekcionarima. Posle velikog uspeha 2013. godine i ove godine forum kolekcionara „20 four 7 – Collecting The New Contemporary“ nudi zainteresovanima uvid u strategije kolekcionarstva i pasiju velikih internacionalnih kolekcionara.

Tokom trajanja sajma u okviru pratećeg programa svakog dana će se održavati diskusije na kojima će se produbljivati teme sa specijalnih prezentacija i predstaviti perspektiva internacionalnog razvoja u svetu umetnosti.

Saradnja i ostale aktivnosti

Pomoću nove oblasti „Refleksije“ sajam umetnosti podržava razmenu između galerija i internacionalnih kustosa. Galerije su pozvane da zajedno sa kustosima razviju specijalne prezentacije i predstave ih na sajmu.

Privredna komora Beča podržava sajam Viennafair i dodeljuje nagradu za mlade i etablirane galerije u visini od 5.000 evra. Novo je što će se prvi put ove godine nagrade dodeljivati isključivo bečkim galerijama koje doprinose razvoju grada kao sedišta umetnosti i kulture. Na inicijativu predsednika Privredne komore Beča, Valtera Ruka, prvi put će biti dodeljena i nagrada u vrednosti od 5.000 evra za najbolju galeriju među zemljama učesnicama sajma.

Osim predviđenog programa za učesnike iz oblasti umetnosti, za umetnike i kolekcionare, Viennafair će ujedno biti i sajam zabave.

Na štandu „Vienna Gold“ seniori i mladi umetnici moći će tokom diskusija da razmene svoja viđenja o savremenoj umetnosti. U okviru programa „Vienna Family“ u otvorenom ateljeju za odrasle i decu od dve godine svi će moći da otkriju svoju kreativnost i sami isprobaju tehnike i stave boju, oblik i pokret na papir. (ComPress)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.