Naslovna » Izlasci » Festivali » 30. Beogradski džez festival: Children of the Light na otvaranju
Children of the Light Trio
Children of the Light Trio

30. Beogradski džez festival: Children of the Light na otvaranju

Jubilarni 30. Beogradski džez festival biće svečano otvoren, 24. oktobra u Domu omladine Beograda, a te večeri sviraće trio svetskih virtuoza, Children of the Light.

Children of the Light Trio je zajednička akcija trojice velikih džez zvezda današnjice: u ovom sastavu svoje veliko znanje, muzikalnost, virtuoznost i nepresušnu stvaralačku energiju udružuju pijanista Danilo Perez, basista Džon Patituči i bubnjar Brajan Blejd.

Eminentni muzičari su od 2000. godine članovi kvarteta Vejna Šortera, po mnogima najkreativnijeg džez sastava današnjice, sa kojim su otvorili Beogradski džez festival 2010. godine. Nedavno su odlučili da izlože svetu i muziku u formaciji klavirskog trija, sa originalnim kompozicijama sve trojice, kao i nadahnutim aranžmanima muzike njihovog velikog lidera.

Ulaznice

Prodaja ulaznica za ovaj izuzetan koncert, kao i za sve druge pojedinačne koncerte na festivalu, počinje 1. oktobra, na blagajni Doma omladine Beograda, kao i preko Eventim mreže.

Podsećamo i dalje mogu da se kupe festivalski kompleti ulaznica za glavni program po privilegovanoj ceni od 3.300 dinara – u cenu kompleta ulazi i upravo najavljeni koncert na svečanom otvaranju, kao i dva ranije objavljena na svečanom zatvaranju, te ostali koncerti u terminu od 19.30 časova.

Zamena vaučera kupljenih za komplete ulaznica počinje 1. oktobra na blagajni DOB. Takođe, već su u prodaji pojedinačne ulaznice za veliko svečano zatvaranje Beogradskog džez festivala, 27. oktobra u Domu sindikata, po cenama od 1.000 i 1.500 dinara za koncert Čarls Lojd Kvarteta od 19.30, po cenama od 1.200 i 1.700 dinara za koncert Mišel Kamilo Trija od 21.30, kao i po ceni od 2.000 dinara za celovečernji program oba umetnika.

Triling asova

Pijanista, kompozitor, edukator i socijalni aktivista, Danilo Perez je jedan od najuticajnijih i najdinamičnijih muzičara našeg vremena. Posle studija elektronike u Panami, upisao je džez kompoziciju na koledžu Berkli u Bostonu. Ubrzo se, kao najmlađi član, obreo u čuvenom United Nations Orchestra, Dizija Gilespija (1989-1992), sa kojim je prvi put nastupao na Beogradskom džez festivalu 1990. godine.

Posvećuje se solo karijeri: snimio je deset albuma, za koje je dobio niz Gremi nominacija u različitim kategorijama. U solo karijeri se fokusira na ukrštanja džeza sa latinoameričkom muzikom. Paralelno je sarađivao sa brojnim legendarnim džezerima (Džek Didžonet, Li Konic, Čarli Hejden, Džo Lovano, Roj Hejns, Geri Barton, Majkl Breker…).

Danilo Perez je i kulturni ambasador Paname, ambasador dobre volje UNICEF-a, i UNESCO-ov Umetnik za mir. Takođe je umetnički direktor Džez instituta Berkli koledža i Panama džez festivala.

Džon Patituči je jedan od najcenjenijih i najtraženijih džez basista u poslednjih tridesetak godina. Njegove ekspertske usluge koristili su između ostalih: Herbi Henkok, Majkl Breker, Dizi Gilespi, Sting, Džordž Benson, Džon Aberkrombi, Sten Gec, Vinton Marsalis, Džošua Redman, Mekoj Tajner i Toni Vilijams, kao i filmski autori Henri Mansini, Raj Kuder, Džeri Goldsmit i Džon Vilijams.

Posebno se pamti njegov dugogodišnji angažman u akustičnom i električnom bendu Čika Korije, sa kojim je i prvi put nastupao na Beogradskom džez festivalu 1987. godine. Paralelno sa angažmanima u sastavima legendarnih džezera, Patituči razvija i uspešnu solo karijeru, objavljujući albume u postavama različitog formata.

Dobitnik je niza priznanja za basistu godine u časopisima Downbeat i Guitar Player, kao i dve Gremi nagrade. Bavi se i edukacijom: osnivač je i umetnički direktor njujorške škole Bass Collective, predaje na institutu Telonijus Monk i na Berkli koledžu.

I treći član sastava pripada Panteonu savremenog džeza. Kritičari smatraju Brajana Blejda najmuzikalnijim bubnjarom današnjice. Blejd je odrastao u Luizijani, gde se sa muzikom se prvi put sreo u očevoj crkvi, i već kao tinejdžer sticao iskustva sa vodećim muzičarima Nju Orleansa.

Globalni džez svet ga je upoznao 90-ih, u sastavima „mladih džez lavova“ Džošue Redmana i Kenija Gareta, da bi zbog superiorne muzikalnosti njegove usluge uskoro poželeli i pop-rok stvaraoci, poput Boba Dilena, Danijela Lenoa, Emilu Heris, Marijane Fejtful, i – lične heroine – Džoni Mičel.

Godine 1997, osnovao je sopstveni The Fellowship Band sa kojim je dosad objavio četiri albuma. U muzici ovog sastava prepliću se džez, folk, gospel i Amerikana, baš kao i na solo ostvarenju „Mama Rosa“ (2009). Blejd je prošlogodišnji dobitnik nagrade ECHO za najboljeg svetskog džez bubnjara (nemački ekvivalent Gremiju) a višestruki je laureat priznanja časopisa Downbeat i Jazztimes. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.