Naslovna » Izlasci » Festivali » B_Tour Festival od 26. do 28. septembra u Beogradu
B_Tour Festival
B_Tour Festival

B_Tour Festival od 26. do 28. septembra u Beogradu

Po prvi put u Beogradu će od 26. do 28. septembra biti održan međunarodni B_Tour Festival, čiji se učesnici bave gradskim turama ako umetničkim strategijama.

B_Tour Festival dolazi iz Berlina, a ovogodišnji partnerski grad je srpska prestonica. Na različitim lokacijama u gradu biće organizovan raznovrsni sadržaj tokom tri dana. Zvanično otvaranje biće u Kulturnom centru Beograda, 26. septembra od 19.00.

Velike karakterne sličnosti Berlina i Beograda bile su neke od glavnih osnova ovogodišnjeg kopartnerstva sa B_Tour Festivalom iz Berlina i organizacije 80|10 iz Beograda, pa je tako i nastala ideja da se napravi satelit izdanje B_Tour-a u Beogradu (kojeg prati upravo završeni B_Tour Festival u Berlinu) a kojim se promovišu i u isto vreme preispituju specifičnosti Beograda (i Srbije) kao i lokalne umetničke scene.

Interakcijom između vodiča, publike i prostora, na putu kroz neki javni prostor, vodič vodi publiku kroz specifičan narativ i stoga je on pripovedač koji tumači urbani prostor. B_Ture ne pružaju pravu percepciju prostora već naglašavaju postojanje višestrukih narativa i istina i predstavljaju se publici sa jednom od njih. Ovakve ture se doživljavaju kao poziv da se preispita i kritikuje okruženje u kojem boravimo podstičući društvenu uključenost, a u situaciji gde su sužene opcije za kulturna angažovanja, jedan od izbora je da se pristupačan prostor – javni prostor grada kreativnije iskoristi.

Program B_Toura uvršten je u prateći program ovogodišnjeg 48. Bitef festivala i bavi se kulturnim, društveno – političkim, istorijskim i ekonomskim aspektima koji čine Beograd a obećava: viđenje grada novim očima.

U saradnji sa 55. Oktobarskim salonom, na programu će biti još jedna specifična tura kroz samu postavku ovogodišnjeg Salona kao neka vrsta Hidden Track-a B_Toura.

Zainteresovani će imati prilike da upoznaju drugačiji Beograd kroz autorske umetničke ture Milene Putnik, Nele Milić, Miloša Tomića, Nine Todorović i Predraga Terzića, Dragana Strunjaša, Tačke Komunikacije, Goethe Gerile kao i ture umetničkih kolektiva i autora koji dolaze iz Nemačke, Velike Britanije, Rusije i Filipina a svi detalji i način na koji će građani moći da se prijave za ove ture u ograničenom broju biće naknadno objavljeni.

Ovakav mobilni festival je prilika da se i međunarodne umetničke inicijative približe domaćoj publici kroz svojevrsnu umetničku interpretaciju Beograda.

Pored gradskih tura, B_Tour će imati jako zanimljive prateće događaje koji će takođe zahtevati aktivnu participaciju građana: jednonedeljni artist in residence istraživački program podržan od strane UK Parobrod za tri međunarodna umetnika; jednodnevnu radionicu u saradnji sa SCEN-om (Centar za scenski dizajn, arhitekturu i tehnologiju) i Departmanom za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, uz podršku Nova Iskra dizajn inkubatora; kao i završni panel u KC Rex na temu politike javnog prostora grada gde će se govoriti o društvenoj odgovornosti i pitanjima dostupnosti i participativnosti grada.

Više o programu B_Tour-a možete pogledati OVDE kao i na zvaničnoj Facebook stranici. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.