Naslovna » Izlasci » Pozorište » Bitef teatar: Sezona 2014/15 – Fenomenalizam
Bitef teatar - nova sezona 2014-15
Bitef teatar - nova sezona 2014-15

Bitef teatar: Sezona 2014/15 – Fenomenalizam

Nova sezona 2014/15. Bitef teatra počinje odmah posle Bitef festivala, pod sloganom „Fenomenalizam – svet je samo tvoja predstava“.

Iz pozorišta najavljuju da će se baviti pozorišnom analizom različitih socioloških, ontoloških i političkih fenomena koji određuju našu stvarnost, „u sudaru dnevnog i drevnog – savremenog i istorijskog konteksta, tretirajući ga pozorišnom efemernošću, u kojoj je ‘sada i uvek’ u ravnoteži bitisanja pozorišnog trenutka – uvek je sada i sada je uvek“.

Biće objedinjeno nekoliko repertoarskih tendencija Bitef teatra, razvijanih tokom 25. godina u stalnoj teatarskoj potrazi za novim, svežim, angažovanim i živim pozorištem.

Bitef teatar i dalje će gajiti slobodu umetničkog izraza i umetničke potrage. (danubeogradu.rs)

Bitef teatar - Don Žuan
Bitef teatar – Don Žuan

Autorski projekti

Andraš Urban: Kratka povest o antihristu
Jedan od najznačajnijih regionalnih savremenih reditelja Andraš Urban, režiraće predstavu inspirisanu filozofijom Solovjevog dela „Kratka povest o antihristu“.

Filip Vujošević: Život stoji, život ide dalje
Nagrađivan dramski pisac mlade generacije Filip Vujošević, posle tekstova „Fake porno“ i „Fejkbuk“, igranih na sceni Bitef teatra tokom desetak sezona, ponovo u saradnji sa rediteljkom Jelenom Bogavac i dramaturgom Slobodanom Obradovićem, postavlja svoj novi dramski tekst, u kome razmatra fenomen profesije glumac u intimnom i sociopolitičkom kontekstu „ovde i danas“.

Anđelka Nikolić: Žizele
Rediteljka Anđelka Nikolić režira dokumentarističku predstavu o sudbini penzionisanih balerina kroz radioničarska istraživanja fenomenologije života uslovljenog ovom profesijom.

Sofija Perović: La Voix humaine – Ljudski glas
Mono opera Fransisa Pulanka za sopran i klavir zasnovanoj na istoimenoj drami Žaka Koktoa.

Boris Liješević: Peti parkić
U koprodukciji sa Budva grad teatrom ovo je autorski projekat Borisa Liješevića. On se bavi fenomenom društvenog samoorganizovanja analiziranog na teatarskoj studiji slučaja Petog parkića, prostora na Zvezdari koji je trebalo da postane parking, ali ga lokalna zajednica uspešno brani od betoniranja već nekoliko godina.

Bitef dens kompanija:
Maša Kolar: Don Žuan
Edvard Klug: Ptice

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.