Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine 2014: Jezik i pismenost
Miroslavljevo jevanđelje - detalj
Miroslavljevo jevanđelje - detalj

Dani evropske baštine 2014: Jezik i pismenost

Do 30. septembra manifestacija Dani evropske baštine sa temom „Jezik i pismenost“ realizuje se u tri celine po Beogradu.

U toku održavanja ove turističko-kulturne manifestacije, koja se organizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda, Sekretarijata za privredu, Sekretarijata za kulturu, zajedno sa Turističkom organizacijom Beograda svake godine realizuje se više od 150 raznovrsnih programa.

Prvu celinu čine raznovrsni programi vezani za temu „Jezik i pismenost“, zatim program „Otvorena vrata gradskih zdanja, istorijskih kuća i legata“ i drugih prostora koji tokom godine nisu dostupni za javnost i treći deo – otvorena vrata muzeja i drugih ustanova kulture, kako bi se pokazalo kulturno nasleđe Beograda.

U skladu sa tradicijom ove manifestacije, za organizovane posete biće otvorena zdanja Narodne skupštine Republike Srbije, Novog dvora, Dvorskog kompleksa, Vlade Srbije, Narodne banke Srbije, Starog dvora, istorijske kuće – Dom Jevrema Grujića, Kuća kralja Petra Prvog i druge.

Takođe, ove godine se obeležava i nekoliko značajnih jubileja kao što su 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića, deset godina od osnivanja njegove zadužbine, i 150 godina od smrti Vuka Stefanovića Karadžića.

Programi razgledanja Beograda u organizaciji Turističke organizacije Beograda su programi: Koracima Ive Andrića i Momin krug.

Kompletan program ovogodišnje manifestacije možete pogledati OVDE. Za određene programe potrebno je prethodno prijavljivanje zbog ograničenog broja mesta ili evidencije posetilaca ili najava organizovanih grupa posetilaca isključivo na brojeve telefona i mejl adrese na mestima i u terminima koji su navedeni. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.