Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“
Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita
Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita

Izložba „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“

Od 4. septembra (19.00) do 12. oktobra u Muzeju istorije Jugoslavije (u objektu Muzej 25. maj), biće otvorena izložba „Umetnost i vlast: pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita“, autorke Ane Panić, kustoskinje MIJ.

Izložbu će svečano otvoriti Aleksandra Fulgosi, pomoćnica ministra kulture i informisanja za zaštitu kulturnog nasleđa, dok će na otvaranju govoriti i mr Neda Knežević, direktorka MIJ, mr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i Ana Panić, autorka izložbe.

Likovni odabir autorke čine pejzaži iz zbirke Josipa Broza – 45 slika i deset grafika. Ovi radovi ilustruju tokove jugoslovenske umetnosti, ali posmatrani sa drugog aspekta oni su odraz ideologije vlasti. Nisu samo nevini prikazi prirode i gradova, već imaju jasnu političko-propagandnu ulogu, kao slika novog društva i istorijska potvrda nove Jugoslavije.

Neodvojiv deo izložbe čine i pejzaži koji su planski prezentovali pažljivo odabrane momente iz rane biografije Josipa Broza Tita i time doprineli građenju njegovog kulta koji je bio jedan od legitimacijskih osnova režima.

Vremenski okvir u kome su nastali pejzaži poklanjani Josipu Brozu Titu čini osam decenija 20. veka: od Proleća Ivana Grohara iz 1903. godine, sve do poslednjih dela Peđe Milosavljevića i Vasilija Jordana.

Izložba je premijeru imala u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu i rezultat je saradnje dve ustanove kulture od nacionalnog značaja, Muzeja istorije Jugoslavije i Galerije Matice srpske.

Titove kuće

Pored likovnih prikaza Titovog rodnog kraja koji su ovekovečili poznati jugoslovenski umetnici, među kojima su i Stojan Aralica, Josip Generalić i Vilim Svečnjak, na beogradskoj izložbi biće predstavljeno i 11 maketa kuća u kojima je u različitim periodima života Josip Broz živeo ili boravio. Makete su sa velikom preciznošću i posvećenošću izradili amateri – pioniri, učenici, studenti i penzioneri.

Izlaganjem maketa – rodne kuće u Kumrovcu, kuće u Smederevskoj Palanci u kojoj je Josip Broz Tito stanovao samo godinu dana, kuće u kojoj je održano vojno-političko savetovanje rukovodećih kadrova Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije, planinske kuće na Zlatiboru u kojoj je boravio 1941. godine sa Vrhovnim štabom, autorka izložbe Ana Panić ukazuje na mitološke prakse i načine na koje su kroz različite medije selektovani biografski elementi iz Titovog života čime se konstruisao mit Josipa Broza.

Sastavni deo izložbe su i video radovi „Plodovi naše zemlje“ i „Uokvirivanje prostora“ Jasmine Cibic, slovenačke umetnice, nastali 2012. i 2013. godine u okviru projekta „Za našu ekonomiju i kulturu / For Our Economy and Culture“ na 55. bijenalu u Veneciji, a koji se uklapaju u novo čitanje pejzaža i pokazuju kako figurativne slike, pored onog što je predstavljeno na njima, prenose i mnoge druge poruke, u ovom slučaju ideološke.

Prateći program

Subota, 6. septembar (13.00)
Autorsko vođenje – Konstruisanje Tita kao mita, autorka izložbe Ana Panić

Subota, 13. septembar (13.00)
Stručno vođenje – Nova interpretacija umetničkih dela iz fonda MIJ

Utorak, 16. septembar (13.00)
Prezentacija ustanove kulture – Galerija Matice srpske

Subota, 20. septembar (13.00)
Stručno vođenje – Nova interpretacija umetničkih dela iz fonda MIJ

Subota, 27. septembar (13.00)
Autorsko vođenje – Konstruisanje Tita kao mita, autorka izložbe Ana Panić

Subota, 4. oktobar (13.00)
Stručno vođenje – Nova interpretacija umetničkih dela iz fonda MIJ

Četvrtak, 9. oktobar (19.00)
Projekcija filma – Poklon predsjednika Niksona (2014), komedija koja preispituje poreklo poklona Josipu Brozu, scenario i režija Igor Šeregi

Subota, 11. oktobar (13.00)
Autorsko vođenje – Konstruisanje Tita kao mita, autorka izložbe Ana Panić

Svaki dan (10.00-20.00)
Dečji kutak (edukativno-animacioni program na kome će se deca upoznati sa likovnim motivima sa fokusom na pejzaž)

loading...

2 komentari

  1. Po naslovima programa, nisam siguran u dobru vjeru prikaza istine na ovom događanju.

  2. Cena „doplatne“ karte je 1.000 dinara. To je, mada nigde ne piÅ¡e, takoÄ‘e – kazna – ali najblaža…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.