Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Pešačka zona, sajam sporta i zdravlja, izložbe…
Miroljub Filipović
Miroljub Filipović

Mini BG vesti: Pešačka zona, sajam sporta i zdravlja, izložbe…

»»» U okviru Evropske nedelje mobilnosti tradicionalno se ustanovljava pešačka zona u nedelju, 21. septembra. Potez od Slavije do Trga Republike biće zatvoren za motorni saobraćaj i namenjen isključivo pešacima od 9.00 do 17.00.

»»» Zbog manifestacije „Rexov rođendanski piknik“, koju povodom dvadesetogodišnjice postojanja i rada organizuje KC „Rex“, u nedelju će za saobraćaj od 12.00 do 23.45, osim za interventna vozila, biti zatvoren deo Jevrejske ulice, na potezu između Solunske i Visokog Stevana. Program počinje u 14.00 na ulici ispred KC „Rex“.

»»» Sportski centar „Olimp – Zvezdara“ u saradnji sa Sekretarijatom za sport i omladinu i opštinom Zvezdara organizuje 20. septembra od 11.00 na svojim otvorenim sportskim terenima tradicionalni, peti po redu, Zvezdarski sajam sporta i zdravlja.

»»» Škola moderne muzike – MMI organizuje reprizu radionice klavijatura koja će se održati u UK Parobrod, u utorak, 23. septembra od 17.00. Ulaz na radionicu je besplatan.

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221) do 30. septembra otvorena je izložba slika Miroljuba Filipovića. Na izložbi je predstavljeno 15 radova, realizovanih u tehnici ulje i akril na platnu, nastalih u poslednje dve godine.

»»» Od 23. septembra (19.00) do 7. oktobra u Kući kralja Petra I na Senjaku biće otvoreno 21. Bijenale tapiserije – Tradicija novog, u organizaciji ULUPUDS-a. Galerijski prostor otvoren je radnim danima i subotom od 12.00 do 19.00. Ulaz je slobodan.

»»» Zbog velike zainteresovanosti Minicity, dečji kreativni grad (Masarikova 5, RK Beograd), organizuje još jednu besplatnu radionicu „Gurnite svog osnovca u nauku!“ koja će biti održana u nedelju, 21. septembra od 17 časova – sa ciljem da se o nauci priča sa osmehom. Sav pribor i materijal za decu od šest do 12 godina je obezbeđen, a učešće je besplatno uz obaveznu prethodnu prijavu na skolaelektronike@gmail.com ili SMS-om na 061/2648-616.

»»» U subotu, 20. septembra od 18.00, u Centru za kulturnu dekomintaciju (Birčaninova 21) u okviru festivala „Miredita / Dobar dan“ biće upriličeno javno predstavljanje zajedničkog projekta „Neighbors – Na kafici kod komšije“ koji se realizuje u saradnji Udruženja Krokodil i Qendra Multimedia. Prisutnima će se obratiti osnivač Krokodila i pisac – Vladimir Arsenijević, Saša Ilić, kao i gosti rezidencijalnih programa Shpetim Selmani i Tomislav Marković.

»»» Međunarodni turnir u rvanju – „President Cup“ za uzraste kadeta, pionira i mlađih pionira biće organizovan u nedelju, 21. septembra, u sali i na otvorenom terenu OŠ „Braća Baruh“ na Dorćolu. Eliminacione borbe održaće se toga dana od 13.00, finalne od 16.00, dok će od 17.00 biti svečana dodela priznanja i nagrada za najbolje. Potvrđen je dolazak ekipa iz Bugarske, BiH, Hrvatske, Mađarske, Crne Gore i Grčke, a u toku dana se očekuje odgovor jedne švedske ekipe. Očekuje se dolazak stotinak takmičara iz zemlje i inostranstva.

»»» Kolektivna izložba likovnih radova članova likovnog kluba „Đuro Salaj“ otvorena je u Galeriji Akademije 28 (Nemanjina 28) do 13. oktobra. Izloženo je više od 50 radova slikara amatera. Ulaz je slobodan svakog radnog dana od 9.00 do 21.00 i vikendom od 10.00 do 20.00.

Zvezdarski sajam sporta i zdravlja
Zvezdarski sajam sporta i zdravlja

»»» Novom odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada pooštrena je kaznena politika za sve one koji se voze bez karte. Putnik koji se zatekne u vozilu javnog gradskog prevoza bez karte imaće pravo da plati posebnu kartu od 2.000 dinara i da se sa njom vozi čitav dan. Ukoliko odbije da plati na licu mesta, dobiće prekršajni nalog od 6.000 dinara. Putniku će biti omogućeno da kazna bude prepolovljena ukoliko je plati u roku od osam dana. Putnici koji ne budu platili kaznu rizikuju da se ubuduće nađu u jedinstvenoj evidenciji prekršaja koja se vodi u prekršajnim sudovima. To se ne odnosi samo na prekršaj u gradskom prevozu već i na druge, i tako ko ne bude platio kaznu, neće moći da registruje automobil, da produži vozačku dozvolu, preregistruje firmu i drugo.

»»» Pripreme za obeležavanje godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu teku dobro i skoro svi detalji proslave su definisani. Proslava će trajati devet dana, a učestvovaće brojne gradske i republičke institucije. Biće štampana markica. Koča Popović i Peko Dapčević jučerašnjom odlukom gradske skupštine dobili su svoje ulice. Na taj način Beograd se odužio svojim oslobodiocima, jugoslovenskim generalima. U oktobru će biti postavljen spomenik ruskom caru Nikolaju Romanovu u Devojačkom parku, koji će biti osveštan u novembru prilikom dolaska ruskog patrijarha Kirila u Srbiju, kada se obeležavaju Dani primirja u Prvom svetskom ratu.

»»» Privatne i državne kompanije u Beogradu imaju rok do 24. septembra da zaključe ugovore o kupovini mesečnih karata za gradski prevoz.

»»» Danas je u Ušće SC počela akcija koja nosi radni naziv „Ušće celo je crveno-belo“. Ušće SC je otvorio vrata za sve navijače FK Crvena zvezda, i oni u petak, subotu i nedelju u tržnom centru imaju mogućnost učlanjenja na štandu koji je postavljen na glavnom ulazu. Svi koji se učlane, ili su već aktivni članovi, mogu da ostvare popuste u 27 prodavnica u okviru Ušće SC, i popusti variraju od 5% do 25%. Na štandu će biti i prvotimci kluba, omladinci, veterani i poznati Zvezdaši. Članarina na godišnjem nivou iznosi 1.000 dinara za punoletne, odnosno 500 dinara za maloletne članove.

»»» Od 23. do 26. septembra u hali 2 Beogradskog sajma biće održan 39. Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu. Ova sajamska manifestacija, koja se održava svake druge godine, a ove godine pod sloganom „Prevencija na prvom mestu“, posvećena je sveobuhvatnoj zaštiti od požara, poplava, zemljotresa, hemijskih akcidenata i drugih katastrofa, nesreća i opasnosti po ljudske živote i materijalna dobra, kao i bezbednosti i zdravlju na radnom mestu. Ovogodišnji 112 Expo, pogotovo njegov bogat stručni prateći program, dodatno je obogaćen iskustvima i rezultatima u borbi sa posledicama katastrofalnih poplava i drugih elementarnih nepogoda koje su pogodile zemlju. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.