Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Varvari“ 4. septembra
Varvari

Premijera filma „Varvari“ 4. septembra

U Dvorani Doma sindikata i Domu omladine Beograda biće organizovana premijera filma „Varvari“, 4. septembra (20.00 i 21.00).

Film „Varvari“ debitansko ostvaranje reditelja i scenariste Ivana Ikića, svetsku premijeru imao je na filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je oduševio publiku, ali i članove žirija koji su se izjasnili da specijalno priznanje dodeljuju „za moćno ostvarenje koje nam pomaže da razumemo izvore nasilja kod mladih, kroz izuzetno ubedljive likove“.

Od tog prikazivanja „Varvari“ ne prestaju da nižu uspehe na festivalima u regionu. Domaću premijeru film je imao u sklopu Glavnog takmičarskog programa na Festivalu evropskog filma Palić, gde je takođe nagrađen za najodvažniji debitantski film. Usledilo je prikazivanje u Motovunu, posle čega je film otvorio Filmski festival u Herceg Novom, a uspešnu projekciju film je imao i na nedavno završenom Sarajevo Film Festivalu, u sklopu programa Pretpremijere.

Na talasu festivalskih prikazivanja i pozitivnih reakcija, ova snažna tinejdžerska drama o odrastanju u svetu bez perspektive i portret jedne mlade generacije koja stasava u društvu izgubljenih vrednosti, stiže i u domaće bioskope. U Dvorani Doma sindikata publici će se pokloniti ekipa filma.

Film koji „zna šta radi i kuda ide“

Junak filma „Varvari“, Luka, mladić je na pragu punoletstva koji, zajedno sa svojim najboljim drugom Flešom, vodi navijače lokalnog drugoligaškog tima iz Mladenovca. Rastrzan između uslovne kazne, porodičnih problema i tajne veze sa devojkom jednog od fudbalera, Luka očajnički pokušava da pronađe svoje mesto u okruženju.

Varvari

Na dan demonstracija (17. februara 2008. godine), pošto je Kosovo proglasilo nezavisnost, Luka koristi organizovan prevoz da iz Mladenovca dođe u Beograd. I dok huligani divljaju po ulicama, Luka skuplja hrabrost da konačno upozna oca koji ga je napustio pre više godina.

Dosadašnja pažnja publike i reakcije na film pokazuju da su autori uspeli da politiku i stereotipe o huliganima stave u drugi plan i da snažno stanu iza svojih mladih likova, saosećaju sa njima i brane ih.

Ovo je prepoznao i prestižni filmski magazin „The Hollywood Reporter“ u kojem piše da „za razliku od glavnih likova u filmu, sam film tačno zna šta radi i kuda ide“. Časopis posebno hvali i pojavu naturščika Željka Markovića, kojeg su drugi novinari ranije uporedili sa mladim Robertom de Nirom, a napominje se i realistični pristup kojim je reditelj Ivan Ikić ove zanimljive likove otrgnute od stvarnosti „oživeo u filmu“.

Podsećamo, glavne uloge u filmu poverene su naturščicima, koji su odabrani posle višemesečnog kastinga u beogradskim i mladenovačkim školama. Oni su, za potrebe filma, prošli kroz jedinstvenu dvomesečnu radionicu sa rediteljem Ikićem, prilikom koje su improvizovali na zadate situacije slične onima u scenariju. Kasnije su iskustva iz ove radionice prenesena u scenario, čime je on, kao i likovi u filmu, dobio na autentičnosti.

U filmu igraju Željko Marković, Nenad Petrović „Flash“, Jasna Đuričić, Marina Vodeničar, Mirko Vlahović… (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.