Naslovna » Izlasci » Festivali » Revija filmova Filmomanija od 18. do 24. septembra
Filmomanija
Filmomanija

Revija filmova Filmomanija od 18. do 24. septembra

Od 18. do 24. septembra u bioskopu Cineplexx Ušće SC biće održana nova revija filmova Filmomanija.

Cena ulaznice za jednu projekciju je 350 dinara, a filmovi će se prikazivati od 16.00, 18.30 i 21.00.

Filmska revija se godinama održava u Zagrebu, a od ove godine istovremeno će se dešavati u Cineplexx bioskopima u Ljubljani, Skoplju, Podgorici i Beogradu.

Posetioci će imati prilike da uživaju u filmskim ostvarenjima koji su svoje premijere imali na priznatim festivalima u Tokiju, Njujorku, Londonu, Veneciji, Berlinu i Kanu.

Među prvim potvrđenim naslovima koji će se prikazati na reviji filmova izdavajmo „Kad se noć spusti nad Bukurešt“, jednog od najznačajnijih savremenih rumunskih reditelja, „Mi smo najbolje“ uglednog švedskog reditelja Lukasa Moodyssona, nagrađen Grand Prix nagradom na Tokio Film Festivalu, kao i „Tom na farmi“ kanadskog redatelja Xaviera Dolana, dobitnika nagrade FIPRESCI na filmskom festivalu u Veneciji.

Uskoro će biti objavljen repertoar. (danubeogradu.rs)

Redosled nestanka

Redosled nestanka (Kraftidioten)

Nils vozi kamion za čišćenje snega i živi bezbrižnim životom u zimskom raju, gradiću Beitostølen. Međutim, iznenadna smrt njegovog sina dovodi ga usred rata droge između norveške mafije i Srba. U ovom svetu, on je tek početnik – naoružan snažnom mašinerijom i početničkom srećom.

Uloge: Stellan Skarsgard, Kristofer Hivju, Bruno Ganz, Goran Navojec, Sergej Trifunović. Režija: Hans Petter Moland.

Srce lava

Srce lava (Leijonasydän)

Tepo upoznaje i zaljubljuje se u prekrasnu plavušu Sari. Ali ovo neće biti obična ljubavna priča. Tepo je centralna figura neonacističke grupe, a pošto upozna Sarinog sina – očekuje ga veliko iznenađenje. Naime, njen sin se zove Ramadani i on je crnac. Naravno, Tepo se odjednom nađe u velikoj dilemi.

Sa jedne strane nalazi se strastvena ljubavna afera sa predivnom devojkom i mogućnost ostvarivanja snova o roditeljstvu i porodici, dok je sa druge njegovo dugogodišnje uverenje o diskriminaciji i mržnji. Kada Sari zatrudni, Tepo odluči da je najbolje da se pomiri sa Ramadanijem. Ali njegov brat i ostali članovi neo-nacističke grupe uskoro počinju da mu prete…

Uloge: Laura Birn, Peter Franzen, Jasper Pääkkönen. Režija: Dome Karukoski.

Tom na farmi

Tom na farmi (Tom à la ferme)

Mladi Tom putuje u selo na sahranu. Tamo biva šokiran nakon što shvati da niko nema pojma ko je on, niti u kakvoj je vezi bio sa pokojnikom, čiji brat uskoro pokreće igru opasnih namera. Kako bi zaštitio porodično ime i neutešnu majku, Tom sada mora da glumi mirotvorca u kući prepunoj čudne prošlosti i mračnih tajni.

Radnja ovog psihološkog trilera je smeštena u ruralnom Kvebenku i usredsređena je na večnu razliku života na selu i u gradu, kao i ljudi koji u njima žive. Stokholmski sindrom, prevare, tuga i tajna divljaštva prevladavaju u ovoj brutalnoj zajednici…

Uloge: Xavier Dolan, Pierre-Yves Cardinal, Evelyne Brochu, Manuel Tadros. Režija: Xavier Dolan.

Oblaci nad Sils Marijom

Oblaci nad Sils Marijom (Clouds of Sils Maria)

Na vrhuncu svoje međunarodne karijere, Marija Enders dobija poziv za nastup u pozorišnoj predstavi zbog koje je i postala poznata pre dvadeset godina. Međutim, Marija je tada igrala ulogu Sigrid, privlačne mlade devojke koja razoruža i dovede do samoubistva stariju Helenu na kraju. Upravo za lik Helene, Marija sada dobija poziv.

Ona većinu svog vremena provodi sa svojom asistentkinjom Valentinom koja je postala njena jedina prijateljica. A kada Jo-Ann, mlada holivudska starleta sklona skandalima dobije ulogu Sigrid, Marija je primorana da se suoči sa rivalkom (i sopstvenom mladošću)…

Uloge: Juliette Binoche, Kristen Stewart, Chloe Grace Moertz. Režija: Olivier Assayas

Mi smo najbolje

Mi smo najbolje (Vi är bäst!)

Posle kritički hvaljenih filmova poput „Fucking Amal“, „Together“ i „Lilya 4-ever“, sedmi igrani film reditelja Lukasa Moodyssona, „We Are the Best“ vrti se oko Boba, Klare i Hedviga, troje mladih autsajdera u 80-im godinama prošlog veka u Stockholmu koji uprkos svojim razlikama pronalaze zajednički jezik u muzici i osnivaju pank bend bez posedovanja bilo kakvih instrumenata i premda ih svi uveravaju da je pank mrtav.

Uloge: Mira Barkhammar, Mira Grosin, Liv LeMoyne. Režija: Lukas Moodysson

Kad se noć spusti nad Bukureštom

Kad se noć spusti nad Bukureštom (Când se lasa seara peste Bucuresti sau metabolism)

Usred snimanja svog novog filma, reditelj Pol nalazi se u ljubavnoj vezi sa Alinom, jednom od sporednih glumica. Kako se njen poslednji dan snimanja neizbežno bliži, Pol odlučuje promeniti scenarijo u zadnjem trenutku kako bi sa njom snimio scenu golotinje. Ali, sutradan je novi dan. Pol se budi ujutru i odlučuje da ipak neće snimiti scenu. Umesto toga, obaveštava producentkinju i govori joj da ima problema sa čirom…

Uloge: Diana Avramut, Gabi Cretan, Bogdan Dumitrache. Režija: Corneliu Porumboiu.

Makondo

Makondo (Macondo)

Za jednog 11-ogodišnjaka Ramasan ima veliku odgovornost. U skladu sa tradicijom čečenskog društva, on se sada smatra glavom kuće koji se mora brinuti za svoju majku i dve mlađe sestre. Svi zajedno žive u Makondu, opasnom etničkom naselju smeštenom u industrijskoj zoni u predgrađu Beča. Ramasan govori nemački jezik puno bolje od svoje majke Aminat pa joj često prevodi sve u vezi škole i socijalne pomoći.

Aminat se još bori sa činjenicom da je izgubila muža i pobegla iz Čečenije, a svakog dana se susreće sa izazovom kako biti samohrana majka i straniknja u novom društvu u kojem se našla sa svojom porodicom. Ramasanov život biva naglo uzburkan kada u njega uđe Isa, ratni prijatelj njegovog oca, koji se doseljava u komšiluk. Isa odaje počast Aminatu i njenoj deci, dajući im sat i obiteljsku fotografiju njegovog mrtvog prijatelja koju je uvek nosio sa sobom. Između njega i Aminat se uskoro rađa prijateljstvo, ali malom Ramasanu se to ne sviđa…

Uloge: Ramasan Minkailov, Aslan Albiev, Kheda Gazieva, Askhab Umaev. Režija: Sudabeh Mortezai.

Grigris

Grigris (Grigris)

Uprkos paralizovanoj nozi koja bi i one najoptimističnije bacila u očaj, 25-godišnji Grigris i dalje sanja o tome da će jednog dana postati plesač. To je pravi životni izazov. Ali njegovi snovi uskoro nestaju kada se njegov tast ozbiljno razboli. Kako bi ga spasio, Grigris je prisiljen započeti raditi na benzinskoj pumpi…

Uloge: Souleymane Deme, Anais Monory, Cyril Guei. Režija: Mahamat-Saleh Haroun

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.