Naslovna » Izlasci » Izložbe » „Ritam“ – izložba vajarke Ane Đorđević
Ana Đorđević - Ritam
Ana Đorđević - Ritam

„Ritam“ – izložba vajarke Ane Đorđević

Od 11. (20.00) do 18. septembra u Galeriji Štab (Crnogorska 10) biće otvorena izložba vajarke Ane Đorđević „Ritam“.

Umetnica istražuje unutrašnje doživljaje pojmovnih varijanti ritma koristeći se tehnikom prevođenja njihovih datih vrednosti u crtež, a zatim crteža u prostor, i to upravo kroz seriju prostornih crteža koji se kroz interakciju sa svetlošću vraćaju u novi dvodimenzionalni oblik kao projektovane senke.

Izložba Ane Đorđević, „Ritam“, sastoji se iz jedanaest skulptura od metala, grupisanih u četiri tematske celine koje karakteriše uzajamno prožimanje linija, njihovi tokovi i snažno akcentovan ritam. Skulpture su postavljene tako da se vrši umnogostručavanje linijskih elemenata i njima formiranih odnosa kako bi se dočarao pokret, čineći vizuelno kompleksnu celinu.Za dž

Za razliku od dosadašnjih radova umetnice, koji su bili zasnovani na ličnim doživljajima, osećajima i osećanjima, „Ritam“ je nastao kroz istraživanje svetlosnih i optičkih pojava sa ciljem interakcije sa prostorom i stvaranja nove dimenzije.

Skulpture su izložene svetlosnim izvorima, čime ostvaruju interakciju između prostora, senke i objekta. Poetična transformacija se poigrava percepcijom posmatrača i sugeriše prisustvo nevidljivog, ocrtavajući druge dimenzije u odnosu na prostor i sam objekat.

Skulpture osvajaju prostor čime ostvaruju kontakt sa publikom. Pod svetlima one postaju aktivni performeri – objekti postaju animirani, a njihove senke grafičke koreografije. Senka kao trenutni trag iscrtava prolaznost i vreme, trenutno stanje.

Ulaz je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.