Naslovna » Izlasci » Festivali » Slobodna zona 2014: Film o Niku Kejvu otvara festival
20 000 dana na Zemlji
20 000 dana na Zemlji

Slobodna zona 2014: Film o Niku Kejvu otvara festival

U petak 7. novembra, po 10. jubilarni put biće svečano otvoren festival angažovanog filma Slobodna zona projekcijom dokumentarnog filma „20 000 dana na Zemlji“ u Sava centru. Prodaja karata za projekciju počinje 1. oktobra u Sava centru i 5. oktobra na biletarnicama Eventima.

U filmu „20 000 dana na Zemlji“ autori idu korak bliže – ne toliko Kejvu lično koliko njegovoj glavnoj inkarnaciji – Kejvu pripovedaču. Smrt, ljubav, Bog i seks, večita su inspiracija uvek morbidno elegantnog Kejva – on je kombinacija Elvisa iz pakla i serijskog ubice, mračnog propovednika i osuđenika na električnoj stolici.

I kao da to nije dovoljno, on piše knjige i filmska scenarija i komponuje muziku za filmove i pozorišne predstave, opsesivno stvara nagnut nad analognom pisaćom mašinom za stolom pretrpanim beleškama i knjigama. Forsajt i Polard ne bave se u filmu demistifikacijom rok zvezde, naprotiv. Oni aranžiraju situacije, provociraju reakcije, flertuju sa umetnikovim egom i otvaraju prostor u kome realnost i fikcija postoje paralelno u jednom običnom danu jednog (ne)običnog čoveka.

„On je duh, on je Bog, on je čovek, on je guru“ dok kao sveznajući pripovedač na sopstvenu muziku priča priču o neraskidivim vezama između postojanja i (filmskog) pripovedanja, vremena i sećanja. Isprepletani, oni čine samu suštinu našeg bića – bez njih nas ne bi bilo, kaže Nik Kejv u filmu.

Na vrhuncu slave i komercijalnog uspeha, u svojoj 55. godini, on pred kamerama priznaje da se najviše boji gubitka pamćenja jer je duhovna smrt uvod u nepostojanje. Od nje nas može spasiti jedino ono što ostavimo iza sebe i podelimo sa drugima. Kada u finalu filma Nik Kejv pripovedač izađe na scenu u Sidnejskoj operi i ustupi mesto Kejvu muzičaru i grupi Bad Seeds, to „nešto“ postaje opipljivo čak i onima koji nikada nisu čuli ni jednu njihovu pesmu.

Umetnost nas transformiše, uzima i daje najbolje od nas, ona je esencija.

Kada u petak 7. novembra film „20 000 dana na Zemlji“ Ijana Forsajta i Džejn Polard otvori deseti jubilarni festival Slobodna zona u Sava centru, biće to ujedno i kraj i novi početak. To je posveta i poklon vernoj publici Slobodne zone, zahvalnost za podršku, inspiraciju i istrajnost u proteklih deset turbulentnih godina, za sva naša prošla i buduća sećanja – piše u saopštenju organizatora festivala povodom ove projekcije ovog filma.

Cena ulaznica za premijeru je 400 dinara.

Deseta Slobodna zona biće održana od 7. do 12. novembra, u tri grada (Beograd, Niš i Novi Sad), u sedam bioskopskih sala (Sava centar, Dom omladine, Kulturni centar Beograda, Kinoteka, Muzej Savremene umetnosti Vojvodine, Bioskop Arena, Kulturni centar) u kojima će biti emitovano tridesetak filmova. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.