Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival Paralel: Paradocs – revija dokumentaraca
The Doors: When You're Strange
The Doors: When You're Strange

Festival Paralel: Paradocs – revija dokumentaraca

U okviru trećeg izdanja festivala Paralel, u sredu, 15. oktobra, počinje Paradocs, revija muzičkih dokumentaraca u Muzeju kinoteke (Kosovska 11), a projekcije su od 21.00.

Na ovoj reviji biće prikazano pet dokumentarnih filmova različitih tematika, a neki će po prvi put biti prikazani na velikom platnu.

Paradocs počinje pobednikom ovogodišnjeg festivala u Paklenici, filmom Mike Kaurismakija, „Mama Afrika„, posvećenom Miriam Makebi, slavnoj južnoafričkoj pevačici, prvoj dobitnici Grammy nagrade sa crnog kontinenta i velikom borcu protiv aparthejda.

U četvrtak, 16. oktobra, na programu je „Čudo iz Kandeala„, španskog reditelja Fernanda Truebe, koji je za taj film svojevremeno dobio Goya nagradu. Na jednom mestu najveća imena brazilske muzike: Kaetano Veloso, Žilberto Žil i drugi.

Dan kasnije, u petak, 17. oktobra, na programu je dokumentarni film „The Doors: When You’re Strange„. Kroz naraciju Džonija Depa, pratimo priču o jednom od najvećih bendova na planeti.

U subotu, 18. oktobra, devet dana pre godišnjice smrti Lua Rida, film Džulijena Šnabela, „Berlin„, o pet uzastupnih bruklinskih performansa-koncerata slavnog muzičara, prikazuje veličanstvenost i težinu stvaranja umetnosti i suočavanja sa sopstvenim emocijama.

U nedelju, 19. oktobra, reviju zatvara beogradska premijera dokumentarnog filma Nataše i Marka Simića, „Grad koji peva“ (La Ciudad que Canta). Autori se bave fenomenom nezaposlenosti i ekonomske krize, koji ipak nisu ugrozili međuljudske odnose, u jednom od najstarijih i najlepših evropskih gradova, južnoj španskoj luci Kadizu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.