Naslovna » BG svaštara » Drugi pišu » PayPal posle samo tri dana u Srbiji – ukinut!
PayPal logo
PayPal logo

PayPal posle samo tri dana u Srbiji – ukinut!

Portal StartIt.rs danas je objavio vest da je posle samo tri dana upotrebem PayPal usluga povučena zbog konflikta sa zakonima u Srbiji.

Opcija za primanje novca do daljeg neće biti dostupna, zbog finansijskih regulativa u Srbiji, ali se „radi na rešavanju problema“.

Iako je zakonski okvir uglavnom regulisan što se tiče elektronskog poslovanja, pretpostavlja se da je problem u tome što Republika Srbija ne dozvoljava prijem novca u stranim valutama između rezidenata.

Plaćanje i naplata po osnovu kupoprodaje roba i usluga između rezidenata u Republici Srbiji (između domaćih pravnih lica, preduzetnika i građana) ne spada u platni promet sa inostranstvom i plaćanja se vrše u dinarima, pošto je Ustavom utvrđeno da je dinar zakonsko sredstvo plaćanja u Srbiji.

Iako je Narodna banka Srbije u nekom od svojih prethodnih saopštenja i sama to naglasila, kasnije je to jednostavno prikrila kroz saopštenje da ne postoje nikakve zakonske regulative koje bi sprečile rad ovog servisa u našoj zemlji.

Očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine.

Ukoliko bi PayPal stavio dinar na svoju listu valuta sa kojima posluje, kao što je to svojevremeno učinio sa ruskom rubljom, češkom krunom, mađarskom forintom, malezijskim ringitom, poljskim zlotom, turskom lirom, filipinskim pezosom itd. ovaj problem bi bio verovatno rešen, ali ova odluka zavisi isključivo od PayPala i njegove procene poslovnih interesa u Srbiji.

Druga opcija je, naravno da NBS prilagodi zakon o deviznom poslovanju i omogući devizno plaćanje među rezidentima. (Start It)

loading...

2 komentari

  1. To ovi nasi boje se odliva deviza pa namerno nece da dozvole

  2. Em sto bi paypal posle preuzeo sve poslove poste Srbije,a onda nebi mogao krka da se hvali kako posta posluje najbolje u drzavi istovremeno nespominjuci da je i jedini monopolista i da sve ide preko nje,dok kad bi se kojim slucajem mogao slati novac u Srbiji samo zamislite odakle bi se onolika vojska u posti koja prima od 80-150k a ima ih mali milion isplacivala istog momenta bi posta bankrotirala i nebi imala odakle da isplacuje sve one partijske drugare.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.