Naslovna » Izlasci » Festivali » U sredu počinje Green Fest 2014
Green Fest

U sredu počinje Green Fest 2014

Međunarodni festival zelene kulture Green Fest 2014, biće otvoren u sredu, 29. oktobra, i trajaće tri dana u Domu omladine Beograda.

Na 5. Green Fest-u biće predstavljeni revijalni i takmičarski filmovi, fotografije, zeleni inovativni proizvodi, inicijative i tehnologije i organizovane kreativne radionice, debate, predavanja, i još mnogo interesantnih sadržaja koji pokreću zeleni talas promena u društvu.Za dž

Ulaz je i ove godine besplatan, ali će, zbog ograničenih kapaciteta raspoloživih sala, ulaz biti slobodan samo za posetioce koji su se prijavili i preuzeli karte. Svi zainteresovani za praćenje revijalnog programa na ovogodišnjem Green Fest-u mogu da naruče karte putem zvaničnog sajta festivala – www.greenfest.rs.

Festival je programski podeljen na tri celine: „Green Screen Fest“ – program takmičarskog i revijalnog filma, „Green Field“ – obrazovni program i „Green Square“ – izložbeni program „zelenih“ inovacija, organizacija i proizvoda.

Filmski program

U okviru filmskog programa naći će se 52 takmičarska kratka i amaterska filma iz 24 zemalje, kao i osam revijalnih filmova, od kojih će čak sedam biti premijerno prikazani u Srbiji.

U revijalnom delu programa će biti prikazani dokumentarno igrani filmovi – pobednici najznačajnijih svetskih festivala, koji obrađuju neke od najvažnijih problema današnjice i koji će sigurno uzburkati emocije publike.

Green Fest će svečano biti otvoren u sredu, 29. oktobra u 20.00, premijernom projekcijom izuzetnog ostvarenja filma „Seme života„. Pored ovog ostvarenja, posetioci će biti u prilici i da pogledaju, „Osveta električnog automobila“ o istraživačkim i razvojnim programima razvoja električnih automobila najvećih svetskih kompanija i njihovoj borbi – ko će napraviti prvi, najbolji i najbolje prihvaćeni električni automobil za moderno doba i tržište automobila.

Obala“ je film o posledicama neodgovorne urbanizacije koji nas vodi u srce kontroverzi o klimatskim promenama, gde se sudaraju politika, ekonomija i nauka, a „Nafta i voda“ nas upoznaje sa borbom „Davida i Golijata“, malog amazonskog plemena i njihovog mladog lidera protiv naftnih kompanija, koji se bore da sačuvaju svoje istorijske korene i ognjišta.

Film „Veći od života“ priča je o životu u gradovima i mogućnostima kvalitetnijeg života kroz primenu ideje „čovek u centru planiranja razvoja grada“, dok su se autori filma „Prokletstvo brana“ bavili temom negativnih efekata brana i bezbednijim opcijama za proizvodnju energije.

Rat za pesak
Rat za pesak

Festival će biti zatvoren filmom „Rat za pesak“ koji govori o novoj „zlatnoj“ groznici – ratu za drugi najviše korišćeni resurs na svetu – pesak.

U prepodnevnim terminima, zbog izuzetnog interesovanja publike, biće prikazivan film iz prošlogodišnje selekcije festivala – „Više od meda„, jedan od najlepše snimljenih filmova u novijoj dokumentarnoj kinematografiji, o izumiranju kolonija pčela širom sveta i uzrocima koji izazivaju ovu pojavu.

Obrazovni programi

Deo Festivala posvećen obrazovnom programu, „Green Field„, čini dinamičan sadržaj koji se realizuje kroz vršnjačku i ekspertsku edukaciju, će i ove godine ugostiti oko 1500 učenika osnovnih i srednjih škola i fakulteta.

Pametni gradovi, ekološki aktivizam, ekološki otisak, samo su neke od tema ovih radionica, među kojima su i kreativne, za sve uzraste, od reciklaže do organske hrane. U delu namenjenom studentima i široj javnosti, posetioci će moći da čuju predavanja o klimatskim promenama, baštenskim zajednicama, drvetu u modernoj arhitekturi i kućnoj organskoj bašti. Pored toga, biće održane i panel diskusije o razvojnim potencijalima prirodnih dobara, kao i konceptu pametnih gradova.

U okviru treće celine, programa „Green Square„, svi posetioci će moći da uživaju u osam različitih izložbi fotografija, predstaviće se Arboretum Šumarskog fakulteta, Manufaktura cdR sa lampama od bicikala, Think Green design sa Bašticom i projektom „My Garden“, Centar za promociju nauke kroz „13 naučnih ideja“, Eko-dvorište i Kreativna industrija stakla, kao i drugi izlagači, njih ukupno 24.

Organizatori festivala pozivaju sve posetioce da se uključe u društvenu kampanju sakupljanja knjiga za biblioteku „Vlada Aksentijević“ iz Obrenovca čiji je kompletan fond knjiga uništen tokom katastrofalnih poplava u maju 2014. Knjige će moći da se doniraju na info pultu Green Fest-a, samo tokom trajanja festivala. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.