Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Beč: Božićni vašari od sredine novembra
Trg Marije Terezije (foto: Magmag Events)
Trg Marije Terezije (foto: Magmag Events)

Beč: Božićni vašari od sredine novembra

Svetski poznati božićni vašari promovisaće Beč kao jednu od glavnih zimskih destinacija u Evropi. Od sredine novembra, čarobni grad mirisaće na božićno pecivo i vreli punč.

Tradicionalni vašar je Bečka predbožićna čarolija ispred Skupštine grada sa 150 prodajnih štandova na kojima se mogu naći božićni pokloni, ukrasi za jelku, slatkiši i topli napici, a za decu ovde ima izuzetno puno ponuda.

U Božičnom selu na Trgu Marije Terezije, između Muzeja istorije umetnosti i Prirodnjačkog muzeja, postavljeno je 70 štandova sa tradicionalnim umetničkim rukotvorinama i originalnim idejama za poklone.

I romantično Božićno selo u Staroj Opštoj bolnici je omiljeno sastajalište u predbožićno vreme, pre svega za mlađu publiku, sa dve staze za karling.

Stari bečki božićni vašar u centru grada je takođe tradicionalan i uz svečani muzički program od 16 sati nudi umetničke ručne radove, staklene dekoracije, tradicionalne jasle i keramičke predmete.

Kulturni i božićni vašar ispred dvorca Šenbrun pred imperijalnom kulisom pretvara se u novogodišnji vašar posle božićnog do 1. januara 2015. godine. Ovaj vašar takođe za decu priprema obiman program uključujući božićnu radionicu i božićne koncerte. Impresivnu baroknu kulisu možete razgledati i u Božićnom selu u dvorcu Belvedere.

Raznovrstan dečji program nudi i božićni vašar na Karlsplacu kao i Zimski vašar u Prateru kod Panoramskog točka. Na Zimskom vašaru koji traje do 6. januara 2015. godine posetioce očekuju i muzički nastupi uživo i veseli šou program.

Pored ovih klasičnih božićnih vašara bečka izletišta vas takođe nose u božićno raspoloženje. Posebno dirljiv vidik nad Bečom pruža „Božićna čarolija“ kod dvorca Vilhelminenberg sa najveće bečke drvene terase. Romantični božićni vašar u parku Tirkenšanc stavlja akcenat na umetničke rukotvorine i muziku uživo svake nedelje.

U Cvetnim vrtovima Hirššteten je osim velikog božićnog vašara sa 40 štandova i obimnim kulturnim programom organizovana i cvetna izložba na kojoj će biti prikazane teme i krajolici, ali i tipični božićni običaji svih alpskih zemalja. U zoo-vrtu Šenbrun svake nedelje uoći Božića se organizuju besplatna razgledanja za decu, radionica za pravljenje božićnog nakita kao i kutak za pečenje kolača.

Božićne jasle u prirodnoj veličini očekuju sve posetioce u zoo-vrtu Lainc u parku Hermesvila čak do sredine januara 2015. godine. (ComPress)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.