Naslovna » Izlasci » Festivali » Festival tolerancije od 13. do 15. novembra
Colette
Colette

Festival tolerancije od 13. do 15. novembra

Po prvi put u Beogradu biće održan Festival tolerancije od 13. do 15. novembra, manifestacija koja je do sada organizovana u Zagrebu, Rijeci, Sarajevu, Beču i na Cetinju.

Program festivala se sastoji od tri celine, filmskog, izložbenog i obrazovnog programa, kao i nagradnog konkursa za najbolji tvit na temu tolerancije.Za dž

U okviru filmskog programa biće prikazano 12 dugometražnih, dokumentarnih i kratkih filmova na temu borbe protiv fašizma i diskriminacije. Svečano otvaranje festivala je u četvrtak, 13. novembra od 19.00 u Domu omladine Beograda, kada će premijerno biti prikazan izraelski film „U potrazi za mađioničarem“.

Ostatak repertoara činiće nagrađivana ostvarenja koja obrađuju probleme antisemitizma, LGBT populacije i prava žena.

Nemačka drama „Slobodan pad“ je priča o potisnutoj seksualnosti u netolerantnom društvu, dok Oskarom nagrađeni dokumentarac „Sačuvati obraz“ prikazuje potlačen položaj žena u Pakistanu. Igrani film „Colette“ rađen je po motivima romana Artura Lustiga, „Devojka iz Antverpena“, i bazira se na ličnom iskustvu autora iz nacističkih logora.

Free Fall
Free Fall

Predavanja

Važan deo festivala čini obrazovni program, namenjen srednjoškolcima, studentima i mladima. U četvrtak, 13. novembra od 11.00, u sali Amerikana Doma omladine Beograda, predavanje o Holokaustu održaće Branko Lustig, višegodišnji logoraš i dobitnik dva Oskara. On će govoriti o ličnom iskustvu iz koncentracionih logora, kao i o važnosti tolerancije, međusobnog uvažavanja i prihvatanja različitosti.

Dan kasnije u isto vreme na istom mestu, Mirko Ilić, poznati grafički dizajner iz Njujorka i dobitnik brojnih nagrada, govoriće o simbolima mržnje i neofašističkoj ikonografiji prisutnoj u javnim prostorima. Tema predavanja je problem neznanja, prećutkivanja i nemara javnosti u opažanju simbola i grafičkog govora mržnje skinheadsa, neonacističkih grupa i ekstremnih navijača koje u poslednje vreme jačaju.

Izložbe

U okviru izložbenog programa, beogradskoj publici biće prikazani originalni plakati sa Velike antimasonske izložbe koju su okupacione vlasti organizovale 1941. godine u Beogradu.

Cilj izložbe bio je produbljivanje već rasplamsale mržnje prema Jevrejima. Otvaranje izložbe održaće se u petak, 14. novembra od 18.00, u UK Parobrod. Poslednjeg dana festivala, 15. novembra od 17.00, u galeriji O3one biće otvorena izložba „Ništa ni o čemu“ umetnika Srđana Ćešića, kojom će autor predstaviti svoj kritički pogled na našu političku i širu društvenu stvarnost. U okviru izložbe biće prikazane ilustracije, fotomontaže, tekstovi i video radovi nastali kao deo aktivnosti na društvenim mrežama.

Konkurs

U toku je i nagradni konkurs za najbolji tvit na temu tolerancije. Korisnici društvene mreže Twitter mogu učestvovati na konkursu korišćenjem hashtag-a #TolerancijaJe.

Svi festivalski programi su besplatni. Više informacija o festivalu možete naći na sajtu beograd.festivaloftolerance.com.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.