Naslovna » Izlasci » Festivali » Guarnerius: Međunarodni festival kamerne muzike 2014
Filip Tomić i Jovana Radovanović
Filip Tomić i Jovana Radovanović

Guarnerius: Međunarodni festival kamerne muzike 2014

U četvrtak, 13. novembra, u Centru lepih umetnosti Guarnerius biće održan jednovnevni Međunarodni festival kamerne muzike, koji će okupiti vrhunske mlade muzičare koji beleže velike uspehe na inostranoj ceni, a nemaju čestu priliku da se predstave i domaćoj javnosti.

Događaj koji će svakako obeležiti festival, a koji su mnogi nazvali i koncertom jeseni, gostovanje je mladog ruskog virtuoza, najboljeg mladog violiniste današnjice, Jurija Reviča.

Program festivala započinje u 18.00 koncertom Filipa Tomića, jednog od naših najboljih i najprespektivnijih violončelista, koji će nastupiti sa pijanistkinjom Jovanom Radovanović, a program koncerta donosi kompozicije Mjaskovskog, Šumana, Glinke i Paganinija.

Dvoje vrhunskih mladih muzičara, dobitnika brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja, je njihovo akademsko usavršavanje odvelo u inostranstvo, gde već godinama uspešno grade koncertne karijere.

Filip Tomić je već imao priliku da u svoju biografiju ubeleži nastupe u čuvenom Karnegi Holu, kao i koncerte širom Evrope, u Seulu i Vijetnamu, gde je 2012. godine kao solista nastupao sa orkestrom opere u Ho Ši Minu. Jovana Radovanović pored izuzetno uspešne izvođačke karijere u kojoj su nastupi i pobede na internacionalnim takmičenjima „Val Tidone Young Talents Competition“ u Italiji i „Grand prix“ u Ženevi, je i veoma cenjeni pedagog.

U 20.00, scenu Guarneriusa će po prvi put osvojiti mlada zvezda svetske koncertne scene, 23-godišnji Moskovljanin Jurij Revič, miljenik domaće publike. Uz sjajnu pijanistkinju Nataliju Mladenović, mladi ruski virtuoz izvešće popularne kompozicije Paganinija, Sarasatea, Ravela, Pergolezija i Tartinija. Za beogradski koncert Jurija Reviča vlada veliko interesovanje, a mladi violinista sa posebnim uzbuđenjem očekuje novi susret sa beogradskom publikom, prema kojoj oseća izuzetnu naklonost.

Festival će biti održan pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda, a u organizaciji Guarneriusa. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.