Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Dan Republike, žurke, izložbe, sport…
Dan Republike - rokenrol igranka
Dan Republike - rokenrol igranka

Mini BG vesti: Dan Republike, žurke, izložbe, sport…

»»» U Božidarcu se večeras slavi Dan Republike od 20.00. Biće organizovana velika rokenrol igranka, uz nastupe bendova The Neon Kings, Bricks and Cans i Exeri. Ulaznica košta 300 RSD.

»»» Večeras od 22.00 u Domu omladine Beograda biće održan Šminkenbal u organizaciji Srbije za mlade. Cena ulaznice je 400 RSD.

»»» Povodom Svetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, u ponedeljak 1. decembra (20.00) na sceni „Raša Plaović“ biće održan tradicionalni humanitarni koncert solista i prvaka Opere Narodnog pozorišta. Karte za koncert „Lekovite note“ koštaju 200 i 350 RSD.

»»» U Akademiji 28 večeras je na programu komedija „Poslednja šansa“ (29. novembar, 20.00) a sutra „Istočni anđeo“ (30. novembar, 20.00). Ulaznice se mogu kupiti na blagajni ove ustanove, u Nemanjinoj 28, po ceni od 600 RSD.

Akademija 28 - Istočni anđeo
Akademija 28 – Istočni anđeo

»»» Dečije pozorište CZKO „Cvrle“ nastavlja druženje sa mališanima u već ustaljenim terminima vikendom. Ove subote, od 17.00, na repertoaru je predstava „Lenji grad“ za koju je režiju uradio Saša Tasić. Predstava je namenjena deci od predškolskog uzrasta do četvrtog razreda osnovne škole, a cena ulaznice je 300 RSD. Predstavu „Angry Birds„, u režiji Saše Tasića, mališani mogu pogledati u nedelju, 30. novembra od 12.00. Namenjena je uzrastu od predškolskog do četvrtog razreda osnovne škole. Cena ulaznice je takođe 300 RSD. Predstave se igraju na sceni CZKO Rakovica (Miška Kranjca 7).

»»» Podsećamo, večeras se slavi nekadašnji Dan Republike i u Mikser House-u: tradicionalni koncert održaće Zabranjeno pušenje.

»»» Večeras od 20.00 u KC Grad bend Went predstavlja treći EP „Alternative Endings“. Od 23.30 biće priređeno „Pionirsko veče„. Na nekadašnji Dan Republike nastupiće Gordan Paunović, Ewox & Tamarinsky i Miloš Stojanović. Posle ponoći ulaznica košta 200 RSD.

»»» Izložba crteža Miljane Bulatović biće otvorena od 1. (18.00) do 20. decembra u Galeriji Beogradske tvrđave u Unutrašnjoj Stambol kapiji. Rukovođena zanimljivošću izraza lica, umetnica će predstaviti posetiocima seriju autoportreta. Galerija je otvorena svakodnevno od 10.00 do 17.00, a ulaz je slobodan.

»»» Biblioteka grada Beograda, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, omogućila je 50% popusta na iznos godišnje individualne članarine u celoj mreži. Popust će važiti od 31. januara 2015. Kupovinom članske karte (važi godinu dana) dobijaju se popusti i u nekoliko pozorišta: Dečje pozorište „Boško Buha“ (20%), Pozorište na Terazijama (30%), BDP (30%) i UK „Vuk Karadžić“ (50%).

»»» U nedelju, 30. novembra od 11.00, „Trofej Beogradau dvoranskom hokeju za mlađe kategorije biće održan u Areni „Posko“ (FK BASK) u Vojvode Mišića 24. Na turniru će učestvovati hokej klubovi Elektro Vojvodina, BASK, Čukarički i Školarac. Proglašenje pobednika, podela pehara i medalja održaće se oko 16.45.

»»» Na bazenu SRPC „Milan Gale Muškatirović“, u subotu i nedelju, 29. i 30. novembra, biće organizovano takmičenje u sinhronom plivanju „Synchro Open Stari Grad 2014“. Otvaranje i defile učesnika počinju u subotu u 16.15, a proglašenje pobednika i zatvaranje u nedelju od 11.15 do 12.00. Takmičenje je humanitarnog karaktera. Sav prihod od prodatih ulaznica, čija je cena simboličnih 100 dinara, biće uplaćen na račun Kluba za sinhrono plivanje TENT, čiji je bazen oštećen u poplavama i gde je nemoguće sprovoditi bilo kakvu aktivnost.

Synchro Open Stari Grad 2014
Synchro Open Stari Grad 2014

»»» Večeras u Kolarcu (20.00) pijanista Mihail Pletnjov sviraće dela Betovena i Skrjabina, a sutra (30. novembar, 11.00) nastupiće Klavirski trio Uhde iz Nemačke.

»»» Povodom Svetskog dana borbe protiv side, svi zainteresovani građani u ponedeljak, 1. decembra, besplatno mogu da se testiraju na HIV i dobiju savete u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd (Bulevar despota Stefana 54a). Testiranje će se vršiti na IV spratu od 8.00 do 17.00. Svetski dan borbe protiv side ove godine se obeležava pod sloganom „Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om“.

»»» U ponedeljak, 1. decembra od 20.00, u UK Parobrod biće održan koncert prvakinje Narodnog pozorišta „Solo pesme na stihove Desanke Maksimović“, Sofije Pižurice (sopran) i Milivoja Veljića (klavirska podrška).

»»» Od 29. novembra (19.00) do 10. decembra u Galeriji Stepenište Centra za likovno obrazovanje Šumatovačka biće otvorena izložba mozaika „Repeticija“ Snežane Vujnov. Galerija u Šumatovačkoj 122 otvorena svakog dana od 10.00 do 21.00.

»»» U velikoj sali SKC-a, 30. novembra od 20.00, biće održan koncert muzike ranog romantizma za klavir na kom će svirati studenti FMU. Dan kasnije, 1. decembra od 20.00, na istom mestu koncert kamerne muzike održaće učenici MŠ „Kosta Manojlović“. Ulaz je slobodan.

»»» Spomenik književnici Isidori Sekulić (1877-1958) biće podignut u parku na uglu ulica Andre Nikolića i Petra Čajkovskog na Savskom vencu. Ovaj prostor nalazi se u park-šumi kod „Zvezde“ koja je formirana između dva rata, a spomenik će biti postavljen u neposrednoj blizini kuće u Ulici Vase Pelagića 70 u kojoj je ova prva žena akademik u Srbiji živela i stvarala tokom poslednjih 20 godina svog života.

»»» Odbornici Skupštine grada odlučili su da se premijer Narodne Republike Kine Li Kećiang proglasi za počasnog građanina Beograda. Ova titula dodeljena mu je za afirmaciju Beograda i doprinos razvoju i unapređenju saradnje i međusobnih odnosa Republike Srbije i Narodne Republike Kine.

»»» Isplovljavanjem broda „Viking Embla“ kompanije Viking River Cruise iz Međunaronog putničkog pristaništa Luke Beograd sa putnicima iz SAD, juče je svečano završena turističko-nautička sezona za 2014. godinu. (danubeogradu.rs)