Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nove izložbe u Beogradu
Miona Savić - keramika
Miona Savić - keramika

Nove izložbe u Beogradu

Istorijski muzej Srbije (Trg Nikole Pašića)

Tokom novembra biće organizovan prateći program izložbe „Srbija 1914“ kada će posetioci putem projekcija igranih i dokumentarnih filmova kao i u razgovorima sa uglednim gostima imati priliku da se bliže upoznaju sa Velikim ratom i periodom koji mu je prethodio.

Ulaz će biti slobodan svakog četvrtka od 18.00, a na programu su film „Marš na Drinu“ (13. novembar), dokumentarac „Kolubarska bitka“ i predavanje dr Danila Šarenca (20. novembra) i film „Milunka Savić – heroina Velikog rata“ i razgovor sa autorkom filma (27. novembar).

Galerija Ikar (Zemun, Štrosmajerova 3)

Do 26. novembra otvorena je izložba „Zemun u Velikom ratu 1914-15“, čiji je autor Gordana Korać iz Muzeja grada Beograda. Izložbeni materijal sačinjavaju predmeti iz zbirke „Istorija Zemuna od 1521. do 1918.“ i iz drugih zbirki Muzeja grada Beograda i Vojnog muzeja.

Bartselona (Belgrade Design District, I sprat, lokal 96)

Od 17. (19.00) do 29. novembra biće otvorena izložba Nevene Prijić. Umetnica objašnjava radove: „Predstavljam realnost koja me fascinira. Koristim projekciju realnosti i prenosim je na platno, zatim menjam, oblikujem i naglašavam u potrazi za određenom istinom. Modeli su postavljeni frontalno; kao šamar u lice – krupan kadar prikazuje delove tela koji popunjavaju platna. Želim da istražim njihovo unutrašnje stanje, i kako mediji i savremeno društvo utiču na čoveka“.

Galerija Grafičkog kolektiva (Obilićev venac 27)

Od 10. (19.00) do 22. novembra zainteresovani će moći da pogledaju izložbu Darka Novakovića „Ćirilica – arhitektura pisma“. Ovaj slikar i grafičar već tri decenije baci se primenjivanjem ćiriličkog pisma u praksi. Na ovoj postavci prikazaće mogućnost upotrebe ćirilice i inicijalnih pisama, prevashodno u grafičkom dizajnu.

Galerija Atrijum (BGB, Knez Mihailova 56)

U sredu, 12. novembra u 19.00, biće otvorena izložba „Bio jednom jedan laf“ povodom 30-godišnjice od smrti Dušana Radovića. Autori izložbe su Olga Krasić Marjanović, Violeta Đorđević i Sara Ivković Marković. Izložbu će otvoriti Matija Bećković i direktorka BGB Jasmina Ninkov, a odlomke iz „Ženskih razgovora“ čitaće Milena Dravić.

Na 30 plakata zabeleženi su najvažniji momenti u životu i stvaralaštvu Duška Radovića: detinjstvo u Nišu i Subotici, dolazak u Beograd i početak rada u „Pionirskim novinama“, rad u Radio i TV Beograd, kao i rad na časopisu „Poletarac“ i urednikovanje na Studiju B. Uz pomoć bogate porodične dokumentacije oslikana je i piščeva privatnost.

Galerija Štab (Crnogorska 10)

Do 15. novembra biće otvorena izložba slika Milice Vučković. Radovi su motivisani temama o kojima ova umetnica i piše.

Prodajna galerija „Beograd“ (Kosančićev venac 19)

Od 13. novembra (19.00) do 1. decembra biće otvorena izložba „Nešvil radio“ Džona Lengforda. Velški umetnik koji živi i radi u Čikagu predstaviće se slikama i printovima na platnu na kojima su portreti opštepoznatih ali i zaboravljenih muzičara kao što su Henk Vilijams, Džoni Keš, Džo Stramer, Petsi Klajn…

Osim samostalne izložbe Lengford će se beogradskoj publici predstaviti i na solističkom akustičnom koncertu u sredu, 12. novembra od 21.00, u KC Grad.

Džon Lengford - Bob Dilan
Džon Lengford – Bob Dilan

Galerija Zečević (Cara Uroša 11)

Do 22. novembra otvorena je izložba „Deformiterra“ Vladimira Lalića. „U ovoj seriji crteža bavim se patologijom simbioze čovekovog tela i predela u kom on bivstvuje. Kroz deformitet spoznajemo svoj entitet, a mi tumaramo zemljom sa neodsečenim pupčanim vrpcama pokušavajući da spoznamo sebe kroz meso i kost, tražeći surogat materinstvu. Svi crteži iz ove serije su jedna vrsta emotivnog auto-portreta. Crtež je za mene život iznutra, tj. isključiva subjektivnost“, pojašnjava Lalić.

Mala galerija ULUPUDS (Uzun Mirkova 12)

Od 10. novembra (19.00) biće otvorena izložba crteža i keramičkih radova Vladimira i Violete Ćurčin. Crno-beli svet bračnog i umetničkog para Ćurčin – Violete i Vladimira – kompaktna je celina i interesantan spoj primenjene i likovne umetnosti, ostvaren sintezom crteža i predmeta od keramike. Vladimirovi crteži su rađeni tušem na platnu i papiru, a keramiku su oboje vrteli na keramičkom točku, pekli na 1100 stepeni i potom ručno bojili. Ovom postavkom Violeta i Vladimir želeli su da predstave beogradskoj publici radove nastale u njihovoj umetničkoj radionici poslednjih godina.

Galerija Singidunum (Knez Mihailova 40)

Do 19. novembra otvorena je izložba keramičarke Mione Savić koja je inspiraciju pronašla u igračkama i lutkama za decu. Posebno su joj bile inspirativne one starinske, limene, malo zarđale i oštećene. Kada utrlja oksid u svoju keramiku, njeni eksponati dobijaju izgled „dotrajalosti“ ili patine kojom ona želi da dočara taj „starinski“ izgled igračaka.

Pored keramičkih eksponata, izloženo je i petnaestak crteža.

Muzej afričke umetnosti (Andre Nikolića 14)

Od 13. novembra u 18.00 biće otvorena izložba „Odjeci… iz zvučnog arhiva Kraljevskog muzeja za Centralnu Afriku“.

Fokusirajući se pre svega na svojevrsnom „ears-on“ pristupu nematerijalnoj baštini, posetioci će biti u prilici da čuju izbor zvučnih zapisa koji se čuvaju u arhivi Tervuren Muzeja, a koji dolaze sa šireg područja centralne Afrike. Ova izložba zvuka insistira na samom „doživljaju“ zvučnog zapisa, ali ne zanemaruje „etnografske realnosti“ – vreme, mesto i način kreiranja tog zapisa. Time se preispituje kako angažovanjem pre svega čula sluha – zapostavljanjem pritom primarne uloge koju vid i vizuelno imaju u muzejskom kontekstu – aktivno slušamo i (neminovno) iznova interpretiramo muzealiju. Kustos izložbe je Emilia Epštajn.

Kuća kralja Petra I (Vase Pelagića 40)

Do 16. novembra biće otvoren 20. Art market na kom je predstavljeno sedam samostalnih izložbi. Učesnici su Miloš Alimpić, Zorana Alimpić, Ljubomir Brkić, Predrag Kovačić, Milica Mihajlovski, Miša Nađ i Ena Popović.

Udruženje za podršku savremenoj srpskoj umetnosti Art market je koncipiralo i osnovalo sa ciljem da predstavi trenutni presek savremenog stvaralaštva u oblasti vizuelne umetnosti, okupljajući umetnike različitih generacija iz cele Srbije, pomažući im da stupe u kontakt sa konzumentima umetnosti i potencijalnim kupcima.

Muzej Zepter (Knez Mihailova 42)

Od 13. novembra (20.00) do 11. januara biće otvorena izložba „Skicen blok na belim zidovima“ grupe autora. Izložbu otvara Ivana Simeonović Ćelić. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.