Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera: (De)generacija ili Hej šta je s vama ljudi?
(De)generacija - Studio Centar
(De)generacija - Studio Centar

Premijera: (De)generacija ili Hej šta je s vama ljudi?

Predstava o nasilju u školama „(De)generacija ili Hej šta je s vama ljudi?“ premijerno će biti izvedena na sceni „Stamenković“ u UK Palilula, 26. novembra od 19.30. Prva repriza je u četvrtak, 4. decembra od 19.30.

Osamnaesta pozorišna premijera Studio Centra šokantna je priča rađena po motivima drame Ljudmile Razumovske „Draga Jelena Sergejevna“ isprepletana istinitim događajima koji su u poslednje vreme uzburkivali našu javnost.

Glavni akteri su četiri devojčice – tinejdžerke, koje svoja prava žele da ostvare na nasilan način, primoravajući svoju profesorku da im da ključ od sefa u kojem se nalaze njihovi maturski radovi, kako bi originalne, loše urađene zadatke, zamenili falsifikovanim radovima.

U naboju strasti i želje za buntom u perfektnom i uvek aktuelnom dijalogu, obrađuju se problemi društva i sistema koji mlade ljude teraju da pravdu isteruju na nasilan način, ne razmišljajući o posledicama koje će sutra uslediti. A najveći problemi leže u sistemu društva, u vaspitavanju i u obrazovanju.

Teme rasne i socijalne netrpeljivosti, takođe su neki od problema koje ova predstava obrađuje. Poseban segment čine uzroci takvog ponašanja dece, koji pre svega, leže u kućnom vaspitanju, nezainteresovanosti roditelja za svoju decu, ali i u društvenom sistemu koji onemogućava mladim ljudima normalno i kvalitetno odrastanje.

I triler i horor

Pozorišna predstava „(De)generacija“ je žanrovski opredeljena kao triler sa elementima psihološkog horora, ali ne zbog svoje postavke, već zbog svog sadržaja, koji pred očima gledalaca postaje zastrašujuć. Dokumentarni prikaz jezivih scena nasilja ostaviće na publiku snažan utisak i niko iz sale neće izaći ravnodušan.

Nažalost, dijalog, kao i psihologija likova veoma su bliski tinejdžerskoj generaciji, tako da će se gledaoci (osnovci i srednjoškolci) veoma lako pronaći u priči koju gledaju. Prepoznaće sebe i one do sebe, navešće ih na razmišljanje i ohrabriti ih u njihovoj ličnoj borbi protiv nasilja.

„(De)generacija“ nosi i svoj podnaslov „Hej šta je s vama ljudi?“ koji je dobio po kompoziciji naše poznate muzičke umetnice Nade Knežević čije se prisustvo u ulozi specijalnog gosta očekuje na premijeri predstave. Ova kompozicija predstavlja, na neki način, poruku koju ova priča nosi.

Predstava je namenjena tinejdžerskoj populaciji (starijim osnovcima i srednjoškolcima), ali je veoma važno da je i odrasli (roditelji i nastavnici) odgledaju kako bi osvestili problem kao i njegove uzroke. Ovo je predstava o mladima, o njihovom vaspitanju, o pogrešnom sistemu vrednosti, kao i o njihovoj potrebi da dođu do cilja, makar i onim drugim lošim putem.

Ulaznice se prodaju na blagajni UK Palilula (Mitropolita Petra 8) svakog dana, a zainteresovani za grupne posete mogu kontaktirati brojeve telefona: 062/8075-200 i 063/7732-262. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.