Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Srđan V. Tešin – Četvrtasto mesto
Arhipelag: Srđan V. Tešin - Četvrtasto mesto
Arhipelag: Srđan V. Tešin - Četvrtasto mesto

Arhipelag: Srđan V. Tešin – Četvrtasto mesto

Izdavačka kuća Arhipelag objavila je tematsku antologiju priča o novinama „Četvrtasto mesto“ koju je priredio pisac Srđan V. Tešin.

U okviru biblioteke „Antologija savremene priče“ objavljena je antologija u kojoj trideset i tri poznata pisca s prostora bivše Jugoslavije u svojim pričama odgovaraju na pitanja: zašto čitamo novine; kako čitamo novine; šta dobijamo, a šta gubimo čitanjem novina?

Zajedno sa piscima priča, Srđan V. Tešin je sklopio knjigu priča o medijima, o tome kako medije treba čitati i da li i kako u medijima možemo prepoznati vlastitu stvarnost.

Tematska antologija „Četvrtasto mesto“ donosi priče Davida Albaharija, Milete Prodanovića, Muharema Bazdulja, Jurice Pavičića, Đerđa Serbhorvata, Jovice Aćina, Miće Vujičića, Daše Drndić, Veselina Markovića, Jelene Rosić, Bekima Sejranovića, Ivane Simić Bodrožić, Aleksandra Prokopieva, Saše Obradovića, Nenada Veličkovića…

„Kratkoj priči, čini mi se, pravo mesto je u novinama. Uostalom, rodno mesto moderne kratke priče i jeste u novinama, odnosno u književnim časopisima. Ali u sveopštoj dominaciji romana kao jedinog profitabilnog, vidljivog i popularnog književnog žanra došli smo do toga da je danas kratka priča – donkihotovski žanr kojim se bave samo književni zanesenjaci i ona se, na svaki način, bori za prostor i pažnju koliko čitatelja, toliko i izdavača. Naravno, istine radi, nisu svi romani profitabilni i popularni, kao što ni sve kratke priče nisu tek donkihotovski posao, ali malo je knjiga priča savremenih pripovedača koje su doživele veliku slavu. S druge strane, i među novinama je malo onih koje su izbegle sveopštu tabloidizaciju“, kaže priređivač ove tematske antologije Srđan V. Tešin.

Objašnjavajući koncept tematske antologije „Četvrtasto mesto“, Tešin kaže da su priče iz knjige „pisane različitim pripovedačkim tehnikama koje odlikuje minimalizam, odnosno sažetost kao kvalitativna osobina, u gotovo svim pričama je maksimalizovano traženje izražajnih mogućnosti jezika, tematski se kreću od fantastičnih i poetskih do tvrdo realističnih i egzistencijalističkih, često su ispripovedane u crno-humornom tonu, sa izrazitim osećajem i razumevanjem duha vremena u kojem su nastale, neretko su ispričane iz ugla onoga ko (zaista) i piše za novine“.

„Svim pričama iz knjige ‘Četvrtasto mesto’ zajedničko je mesto odigravanja događaja u pričama, a to je četvrtasti prostor novina“, kaže Tešin.

Priče prate ilustracije akademskog slikara Branka Đukića. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.