Naslovna » Izlasci » Izložbe » Festival nauke 2014: Izložba „Sunce slika slike“
Sunce slika slike
Sunce slika slike

Festival nauke 2014: Izložba „Sunce slika slike“

U okviru Festivala nauke posetioci imaju priliku da se na interesantnoj izložbi „Sunce slika slike“ upoznaju sa solarografijom.

Ovom jedinstvenom metodom beleži se putanja kretanja Sunca u određenom vremenskom intervalu uz pomoć kamere-limenke koja radi po principu „camera obscura“ fotoaparata. Izložba je rezultat konkursa „Vreme u limenci“ koji je sprovela Fondacija Recan u saradnji sa ReFoto magazinom, a koji je trajao od aprila do septembra ove godine.

Proglašeni su i pobednički radovi pri čijem izboru su uzeti sledeći kriterijumi: vidljivost putanje sunca, kompozicija, zanimljivost prizora tj. pejzaža ali je posebno važna bila i priča koja stoji iza solografske fotografije.

Prvo mesto osvojila je Marijana Živanović, na čijoj je fotografiji se ogleda vrh planine Cer, drugo mesto pripalo je Katarini Petrović čija je limenka-kamera preživela poplave, kišu i vetar na terasi zgrade u Obrenovcu. Treće mesto osvojili su đaci iz ekološke sekcije u OŠ „Sveti Sava“ u Kikindi kojima će ovaj rad u toku koga su pratili sunce u periodu od nekoliko meseci poslužiti i kao ogledno sredstvo na časovima geografije.

Sunce i impresivni pejzaži

Učesnici su se trudili da zabeleže impresivne pejzaže, ali i najobičnija mesta koja za njih imaju veliki značaj kao što je dvorište u kome su se igrali u detinjstvu. Na primer, učenici OŠ „II šumadijski odred“ postavili su limenku koja je trebalo da snimi regionalni put Markovac-Svilajnac, a koja je, posle majskih poplava snimila reku koja je nastala na ovom putu.

– Drago nam je što smo putem konkursa uspeli da široj javnosti približimo solarografiju – umetnost koja koristi limenku kao sredstvo za fotografisanje. Kao fondacija koja se trudi da promoviše i podigne svest o važnosti reciklaže, zadovoljni smo što smo motivisali ljude da učestvuju i otkrili im još jednu upotrebnu vrednost limenke. Zato ćemo tokom trajanja izložbe omogućiti svim zainteresovanim posetiocima da nauče da sami uz pomoć limenke krenu u „lov“ na sunce. Limenka, koja se u solarografiji koristi kao pandan fotografskom aparatu je omiljeno sredstvo za postizanje ovog cilja jer, između ostalog, ne propušta svetlost i u potpunosti čuva sadržaj zaštićenim od spoljašnjih uticaja. Upravo zbog te svoje karakteristike je odličan saveznik u ovom zanimljivom fotografskom poduhvatu – rekla je Jelena Kiš iz Recan Fondacije.

Izložba će trajati do 7. decembra. Radno vreme je u petak od 10.00 do 18.00, u subotu i nedelju od 11.00 do 20.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.