Naslovna » Izlasci » Festivali » Lasciar Vibrare 2014, 20. i 21. decembra
Nada Kolundžija
Nada Kolundžija

Lasciar Vibrare 2014, 20. i 21. decembra

Festival savremene umetničke i elektronske muzike Lasciar Vibrare održaće se 20. i 21. decembra u Domu kulture Studentski grad.

Ove godine, na programu su, mahom, dela iz savremene klavirske literature, u izvođenju naših renomiranih pijanista i ambasadora nove muzike.

Festival otvara Ansambl za novu muziku Gradilište, u subotu 20. decembra od 20.00, koncertom na kome će učestvovati Ana Radovanović – mecosopran, Neda Hofman – klavir i MIDI klavijatura i Srđan Sretenović – violončelo. Program će činiti dela Ivana Božičevića, Ivana Jevtića i Nine Perović.

Posle toga, od 21.00 sledi koncert naše poznate pijanistkinje Nade Kolundžije, naslovljen Udah/Izdah, na kome će biti izvedena dela Gurdžijeva, De Hartmana, Vilijama Dakvorta, Erika Satija, Skota Pendera, Arvo Perta, Galena H. Brauna, Antona Batagova, Tobija Tvajninga i Jakoba Ter Velthousa.

Lasciar Vibrare – dan drugi

Drugog dana festivala, u nedelju 21. decembra od 20.00, publika će biti u prilici da čuje koncert Branke Parlić, naše eminentne pijanistkinje iz Novog Sada, pod nazivom Sati i drugi, na kome će biti predstavljene kompozicije Satija, Glasa, Jeroen van Veen-a, Nico Muhly-ja, Alvina Curran-a i Ivane Stefanović. Festival će zatvoriti koncert Pavla Popova i Aleksandre Bengin, pod nazivom Daydreaming Piano, od 21.00. Program će sačinjavati istoimena svita pisana za solo klavir, dok će na koncertu biti izvedena uz elektronski generisane zvukove.

Važna komponenta ovogodišnjeg izdanja Festivala su multimedijalni sadržaji, pre svega u vidu VJ-inga i pažljivo osmišljene vizuelne koncepcije svakog koncerta, što će doprineti višeslojnosti ugođaja publike.

Prvo izdanje festivala Lasciar Vibrare, 2008. godine, zamišljeno je kao kratak pregled dešavanja u skorijoj istoriji muzike sa željom da se ovdašnja publika upozna sa značajnim ostvarenjima koja spadaju u red klasika muzike XX veka, a nisu imala priliku da se čuju u Beogradu, kao i sa novim delima koja nastaju danas. Od tada do danas, festival svake godine značajno doprinosi beogradskoj kulturnoj sceni premijernim i retkim izvođenjima savremene umetničke i elektronske muzike.

Festival je organizovan uz podršku Sekretarijata za kulturu grada Beograda. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.