Naslovna » Izlasci » Film » „Levijatan“ u bioskopima
Levijatan
Levijatan

„Levijatan“ u bioskopima

U beogradskim bioskopima prikazuje se film „Levijatan“, aktuelni ruski kandidat za Oskara.

Film „Levijatan“ Andreja Zvjaginceva zasnovan je na biblijskoj priči o Jovu, smeštenoj u modernu Rusiju. Kolja živi u malom gradu na obali Barencovog mora na severu zemlje. Drži svoju automehaničarsku radnju. Radnja je locirana odmah pored njegove kuće, u kojoj živi sa svojom mladom ženom i sinom iz prethodnog braka.

Lokalni moćnik želi da mu preotme posao, kuću i zemljište. Prvo pokušava da ih otkupi od Kolje, ali Kolju ne zanima novac, jer ne želi da izgubi sve što ima: ne samo zemljište, već svu lepotu kojom je bio okružen od rođenja. To nisu samo zemlja i firma već i sećanja, jednostavno – ceo život.

Kako moćnik postaje sve agresivniji u svojim namerama, Kolja će zamoliti svog prijatelja, moskovskog advokata, da mu pomogne, ne sluteći da će mu to zauvek promeniti život…

Inspirisan istinitom pričom Marvina Himejera iz američkog gradića Grenbija u Koloradu, „Levijatan“ je moderna ruska verzija biblijske priče – primenjiva, čitljiva i moguća na svim meridijanima. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv: Левиафан. Zemlja snimanja: Rusija. Godina snimanja: 2014. Trajanje: 140 minuta. Uloge: Aleksej Serebrjakov, Elena Ljadova, Roman Madjanov, Vladimir Vdovičenkov, Ana Ukolova… Nagrade: Kan – nagrada za scenario, Sao Paulo – najbolji film, Palić – Zlatni toran za najbolji film, Minhen – najbolji inostrani film, Sevilja – najbolja fotografija…