Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Dragulji Azije, Probudi se, Mozaik…
DKCB - Film "Mozaik"
DKCB - Film "Mozaik"

Mini BG vesti: Dragulji Azije, Probudi se, Mozaik…

»»» Festivalski projekat „Dragulji Azije – Jewels of Asia“ na kome će se 14 plesnih trupa iz Srbije predstaviti plesovima Orijenta, Indije, Malezije, Kine, Japana, biće održan 6. decembra u Dečjem kutlurnom centru Beograda.

»»» U Domu omladine Beograda (hol ispred sale Amerikana) danas u 12.00 biće otvorena prodajna izložba fotografija na kojima su modeli poznate ličnosti i mališani iz Prihvatilišta. Manifestacija će se odvijati pod nazivom „Probudi se“. Profesionalni fotografi Petar Đorđević, Vladimir Šporčić i Luka Šarac potrudili su se da na jedan inovativan, kreativan način, približe javnosti život dece u Prihvatilištu. U Domu omladine sa decom će biti mnogobrojni prijatelji, od poznatih ličnosti, predstavnika ambasada do prvih komšija, donatora, predstavnika medija i mnogih drugih. Drugari iz Dečjeg hora Čarolija će upriličiti ovaj događaj svojim veselim numerama. Prodajna izložba će biti otvorena za sve zainteresovane do 16. decembra, a sredstva od prodaje fotografija namenjena su za finansiranje projekta „Pobedi za decu Prihvatilišta“.

»»» Otvoreni turistički autobusi za panoramsko razgledanje grada kompanije BS Turs do 14. decembra voze petkom, subotom i nedeljom u redovnim terminima od 11.00 i 13.00. Tura počinje i završava se na Trgu Nikole Pašića, a za realizaciju je potrebno minimum 10 osoba.

»»» U Kuli Nebojša na Donjem gradu Beogradske tvrđave 5. decembra od 19.00 biće održan multimedijalni program „Terezin – beskonačno vreme u tišini„. U godini obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata program je posvećen tamnovanju Gavrila Principa i ostalih političkih osuđenika „Mlade Bosne“ u tamnici u Terezinu u Češkoj. Pomoću vizuelnih efekata i scenografije biće prikazan prostor tamnice u Terezinu, u kojoj je robijao i umro Gavrilo Princip, kao njen najpoznatiji zatvorenik.

»»» Na velikom bazenu Centra za fizičku kulturu „Vračar“, 6. i 7. decembra od 10.00, održaće se „Kristal kup„, takmičenje u sinhronom plivanju za devojčice do 12 godina koje petnaesti put zaredom organizuje Klub za sinhrono i umetničko plivanje „Vračar“. Očekuje se više od 120 takmičarki u disciplinama solo, duet, tim i kombinacija. Prisutni će biti svi klubovi iz Srbije, kao i klubovi iz Rusije, Mađarske, Jermenije, Bugarske, Turske.

»»» Mladi talenti fonda „Deca deci“ održaće tradicionalni novogodišnji gala koncert Dečje filharmonije 11. decembra u Kolarcu. Osim večernjeg koncerta za publiku i donatore, oni će održati i podnevni koncert sa dodelom paketića, namenjen deci sa posebnim potrebama.

»»» Izložba 30 najuspešnih fotografija čiji su autori osobe sa hendikepom, otvorena je u UK „Vuk Karadžić“, u okviru projekta „OkO beogradskih ulica„. Cilj projekta je da se poboljša kvalitet života osoba sa hendikepom.

»»» U Maloj sali Dečjeg kulturnog centra Beograda, danas od 17.00 održaće se beogradska premijera dokumentarnog filma „Mozaik“ Stefana Krasića. Posle projekcije filma, planiran je razgovor sa publikom, čija će tema biti „Značaj međugeneracijske saradnje – mladi i stari jedni za druge“. Gosti tribine su Stefan Krasić, reditelj, i Đorđe Maričić, predsednik Organizacije za međugeneracijsku saradnju 35+ iz Beograda.

Galerija SKC Novi Beograd - Vojna Baštovanović
Galerija SKC Novi Beograd – Vojna Baštovanović

»»» Završen je takmičarski deo osmog Savskovenačkog urban festa – SVURF 2014. Tim povodom do 11. decembra biće otvorena likovna izložba mladih talenata u Kući kralja Petra (Vase Pelagića 40). Radove će ocenjivati petočlani stručni žiri. Najbolji iz sve tri oblasti SVURF-a biće nagrađeni na završnoj večeri 23. decembra u Teatru 78. U prigodnom programu nastupiće neki od najatraktivnijih učesnika muzičkog i pozorišnog dela festivala.

»»» Na izložbi mozaika „Pogledi“ biće predstavljeni radovi Gordane Jovanović, Vojne Baštovanović i Maje Đurović. Postavka je otvorena za javnost od 4. decembra (19.00) u Galeriji SKC Novi Beograd, a ulaz je slobodan.

»»» U novom rekonstruisanom prostoru u Mirijevu, Mirijevski venac 20, danas u 12.00 biće održano svečano otvaranje „Kuhinje na točkovima„. „Kuhinja na točkovima“ je usluga svakodnevne dostave kvalitetnih i toplih obroka na kućne adrese svima kojima je potrebna redovna ishrana, a ne mogu ili nemaju vremena da je sami obezbede.

»»» Projekat „Beograd na vodi“ odvija se po planu i biće gotov za dve godine – izjavio je ambasador UAE u Beogradu, Džuma Rašid al Daheri. On je dodao da će realizacija početi za veoma kratko vreme, ali nije mogao da precizira tačan datum, prenosi Tanjug.

»»» Prvi put u Beograd dolaze vodeći naučnici iz UN Međuvladinog panela o klimatskim promenama (IPCC) kako bi u četvrtak, 4. decembra, u Naučnom klubu CPN-a za srpsku javnost predstavili Peti izveštaj o globalnom zagrevanju. Info: 060/7040-180.

»»» Beograd je potpuno spreman i ima dovoljno hotelskih kapaciteta da ugosti učesnike Samita premijera Kine i 16 država centralne i istočne Evrope koji se 16. decembra održava u srpskoj prestonici – izjavili su gradski čelnici. Najavljen je dolazak oko 2.000 učesnika. (danubeogradu.rs)