Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Nova godina u Beču
Nova godina u Beču
Prater © Christian Jobst/ Marketing Grada Beča

Nova godina u Beču

I ovoga puta Nova godina u Beču biće dočekana uz čuvenu „Novogodišnju stazu“ koja već godinama privlači stotine hiljada posetilaca glavnog grada Austrije.

U noći između 31. decembra i 1. januara 2015. na jednoj od najposećenijih bina u Evropi gostovaće brojni gosti iz zemlje i inostranstva.

Već od 14.00 poslednjeg dana ove godine na dvanaest bina goste očekuje zanimljiv zabavni program uz neizbežni punč i gastronomske specijalitete.

Predstojeće novogodišnje slavlje u Beču obeležiće tri jubileja: 25 godina slavi bečka „Novogodišnja staza“, 150 godina postojanja slavi čuveni bečki bulevar prstenastog oblika „Ringštrase“ (Ringstraße) i 200 godina Bečkog valcera.

Muzika i vatromet

Od 14.00 najmlađi će moći da se zabave uz bogat dečiji program, dosta muzike i koncerata. Di-džejevi su spremili pop, rok, soul, bluz, fank, disko, džez kao i klasičnu muziku.

Spektakularni vatromet spreman je duž ulice Ringštrase i ispred gradske kuće. Omiljena tradicija u okviru „Novogodišnje staze“ je i igranje valcera uz čuveni poziv na ples „Ales valcer“ (Alles Walzer). Besplatne kurseve valcera za sve zainteresovane organizuju poznate bečke plesne škole od 14.00 na trgu Graben. U zabavnom parku Prater organizovan je takođe muzički program i vatromet u ponoć.

Apsolutni hit u novogodišnjoj noći je direktan prenos predstave „Slepi miš“ Johana Štrausa iz Bečke državne opere koji se prikazuje na trgu Herbert fon Karajan pored zgrade Opere.

Bečka „Kuća muzike“ dozvoliće svim posetiocima 31. decembra od 14.00 do 22.00 besplatan ulaz.

U Beču će u novogodišnjoj noći biti za svakog po nešto: vožnja brodom na Dunavu, novogodišnji bal u palati Hofburg, gala-veče u bečkoj gradskoj kući, proslave u luksuznim hotelima, doček u vozu „Majestic Imperator“ – Palata na šinama i još mnogo toga.

Doručak i klasika

Posle burne novogodišnje noći na trgu isped gradske kuće već tradicionalno se organizuje doručak protiv mamurluka uz direktan prenos čuvenog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Već 75. put se u Beču održava Novogodišnji koncert kojim će dirigovati Zubin Mehta. Koncert koji počinje 1. januara 2015. godine u 11.15 uživo će se prenositi u 90 zemalja a pratiće ga 50 miliona gledalaca širom sveta. (ComPress)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.