Naslovna » BG svaštara » Književnost » Arhipelag: Srđan V. Tešin – Kuvarove kletve i druge gadosti
Arhipelag: Srđan V. Tešin - Kuvarove kletve i druge gadosti
Arhipelag: Srđan V. Tešin - Kuvarove kletve i druge gadosti

Arhipelag: Srđan V. Tešin – Kuvarove kletve i druge gadosti

Novo izdanje najpoznatijeg romana Srđana V. Tešina „Kuvarove kletve i druge gadosti“ objavila je izdavačka kuća Arhipelag u okviru edicije „Zlatno runo“.

Ovo je snažna i uzbudljiva priča o zločinu i strasti, ljubavi i kazni u svakodnevici i istoriji naših dana.

Smeštena u stvarni i simbolički Mokrin na severu Banata, priča Tešinovog romana postaje jedna od najupečatljivih metafora srpske književnosti o poslednje dve decenije našeg života.

Počinjući kao porodični roman, Kuvarove kletve i druge gadosti vrlo brzo postaju nesvakidašnja kritika društva i savremene, istorijom opterećene egzistencije, ali i provokativno romaneskno istraživanje ljudske psihologije.

Glavni junak romana je Pavle, ratni fotograf koji je obišao gotovo sve ratove koje su obeležili moderno doba, od Iraka preko Bosne i Kosova do Avganistana, da bi se sa najsnažnijim izlivima strasti i zločina, ljubavi i mržnje, opsesivne potrebe za drugim i perverzije suočio usred svoje porodice.

Ovo delo Srđana V. Tešina poseduje dinamiku i snagu najuzbudljivijeg trilera. To je knjiga koja vas ne ostavlja na miru ni dok je čitate, ni kada je pročitate.

Roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“ preveden je na slovenački i makedonski jezik, a po odlomcima mađarski umetnik Geza Ric nacrtao je istoimeni strip. (danubeogradu.rs)