Naslovna » BG servis » Beograd 2015 – veliko gradilište
Beograd - veliko gradilište
Beograd - veliko gradilište

Beograd 2015 – veliko gradilište

Beograd će, po najavama iz Skupštine grada, tokom 2015. biti veliko gradilište. Ovde ukratko možete da pročitate koji su radovi u toku, šta će uskoro početi da se gradi ali koji su planovi ostvarivi…

Radovi u toku

Izraelski investitori su započeli gradnju prve faze poslovnog kompleksa sa hotelom u Rajićevoj ulici od 55.000 kvadratnih metara, u Dalmatinskoj ulici od 63.000 kv. metara, na mestu nekadašnje fabrike IKL, a za iste investitore u toku je izdavanje dozvole za proširenje kompleksa Airport City za još četiri kule površine oko 83.000 kv. metara.

Na Novom Beogradu je u toku izgradnja stambenog kompleksa A-Blok u bloku 67a, čija je gradnja planirana u četiri faze i imaće 135.000 kv. metara, nove zgrade za Societe Generale Banku površine oko 11.000 kv. metara, a u fazi dobijanja dozvola su: West 65 za poslovnu kulu i tržni centar u bloku 65, MPC za drugu kulu na Ušću i novi poslovni objekat u bloku 43…

Osim hotela u Rajićevoj u toku je i izgradnja hotela Marriot u Vasinoj na mestu nekadašnjeg Jugodrva, o čemu smo ranije pisali.

U toku je priprema dokumentacije za hotel Hilton kod Slavije, hotel Kempinski na mestu hotela Jugoslavija, a investitori su zainteresovani za izgradnju hotela na još nekoliko lokacija u gradu.

Nadležni u Beogradu očekuju da se ovo pozitivno odrazi na podizanje broja turista i kongresni turizam. Sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji, očekuje se brže izdavanjanje građevinskih dozvola. Tokom godine očekuje se i usvajanje novog Generalnog urbanističkog plana grada, kao i desetak pratećih planova generalne regulacije.

U toku je usvajanje Plana za izgradnju Beograda na vodi, koji je prošao javni uvid i proveru planske komisije. Posle usvajanja plana sledi zakon kojim se reguliše eksproprijacija, s tim da je raseljavanje uveliko u toku i za prvu fazu projekta već je sporazumno raseljeno više od 50% objekata. Početak gradnje očekuje se sredinom 2015. godine.

Otvoren je Pupinov most, značajan zbog izmeštanja kamionskog saobraćaja iz centra Beograda, ali i zbog otvaranja novih atraktivnih lokacija za investicije u Borči.

U toku je rekonstrukcija bulevara Vojvode Stepe. Očekuje se rekonstrukcija bulevara Oslobođenja i trga Slavija. Posle desetak godina radova otvorena je fabrika za prečišćavanje vode Makiš 2. Obezbeđen je novac za rekonstrukciju Makiša 1 koja se očekuje 2015. godine – ovom obnovom biće obezbeđeno snabdevanje grada pijaćom vodom za narednih 20 godina.

Veliko gradilište – od urbanih džepova do Prokopa

Za ovu godinu Grad Beograd i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda planiraju rad na završetku nedovršenih glavnih gradskih saobraćajnih pravaca i za to je u pripremi neophodna dokumentacija.

To su: Tošin Bunar, Vladimira Popovića kod Starog sajmišta, spajanje Južnog Bulevara sa G. Vučića, veza G. Vučića sa Dimitrija Tucovića, veza mosta na Adi sa Patrijarha Dimitrija, spajanje Ugrinovačke sa Bulevarom M. Pupina, produžetak Кumodraške do Dušanovačkog mosta i dr.

U toku je priprema dokumentacije za nekoliko ključnih gradskih saobraćajnih objekata među kojima je i proširenje starog tramvajskog mosta sa po dve kolske trake sa obe strane i pristupne saobraćajnice novoj železničkoj stanici Prokop… Tu su i planovi za radove na Karaburmi, Mirijevu, u Grockoj, Radničkoj, Trgovačkoj…

– Izgradnja Metroa je od strateške važnosti za grad jer Beograd već odavno nije u mogućnosti da „iznese“ efikasan površinski saobraćaj. Metro je možda nešto što nije tako vidljivo, kao na primer uređenje neke fasade, ali je mnogo bitno da ga Beograd dobije. Pozdravio bih i uređenje „Urbanih džepova“, inicijativu koju je prethodna vlast započela, a ova nastavila. Ali, najviše od svega želim da se započeto i završi – rekao je član Upravnog odbora Drušva arhitekata Beograda, arhitekta Ivan Rašković.

Pored Prokopa, intenzivno se radi na priremi plana detaljne regulacije za Blok 42, na kome treba da se izgradi nova autobuska i železnička stanica, po usvojenom konkursnom arhitektonskom rešenju.

U toku su pripreme za početak radova na uređenju Cvetnog trga, koji će biti uređen sredstvima donatora po prvonagrađenom konkursnom rešenju. U planu je raspisivanje konkursa za uređenje Starog Sajmišta, kao i za priobalno područje leve obale Save.

Očekuje se nastavak uređenja oko urbanih džepova na oko 100 lokacija. Cilj je da u sledeće dve godine Grad, koristeći sve svoje raspoložive resurse, izradi projekte za 100 fasada koje se nalaze u užem centru grada i koje su pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika.

U toku je izrada plana Murala prema kome će odabrani kalkanski zidovi i druge pogodne površine moći da budu dodeljene umetnicima na oslikavanje.

Značajno je i planirano širenje sistema biciklističkih staza i uvođenje sistema javnih bicikala, koji bi već od proleća mogao da zaživi.

Po prvi put Beograd ima Vodič za investitore – dokument gde su na jednom mestu date sve komparativne prednosti koje Beograd ima u odnosu na gradove okruženja, potencijale kojima raspolaže u svim oblastima (energetika, infrastruktura, saobraćaj, i sl), sa pregledom svih projekata koji su urađeni ili su u nekoj od faze izrade. (Grad Beograd)

loading...

Jedan komentar

  1. da li je uradjen generalni urbanistiki plan od kumodraza (kumodraski potok) do naselja brace jerkovic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.