Naslovna » Izlasci » Izložbe » Dvanaest crteža: Izložba posvećena Svetom Savi
Nikola Vukosavljević - Dvanaest crteža
Nikola Vukosavljević - Dvanaest crteža

Dvanaest crteža: Izložba posvećena Svetom Savi

U Galeriji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka danas, 27. januara u 19.00 biće svečano otvorena izložba „Dvanaest crteža“ autora Nikole Vukosavljevića.

U pitanju su crteži, izvedeni tušem i perom, sa motivom ribe, koja je prvi simbol hrišćanstva.

„Povezali smo tematiku izložbe sa Svetim Savom i podsetili se legende o postu i ribama. Naime, Sveti Sava je u vreme posta napravio čudo, blagosiljajući vodu u kojoj se pojavila korpa ribe, a gladni vernici su na taj način došli do hrane i nisu se ogrešili odnosno kako narod kaže omrsili. Nikola Vukosavljević je beogradski vajar, slikar i crtač, koji je svoj radni vek ostvario na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu i čast nam je da ovom izložbom započnemo ovogodišnju izložbenu sezonu“, kaže Marina Lukić Cvetić, v.d. direktora Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Umetnik Nikola Vukosavljević je beogradski vajar, slikar i crtač, profesor na ALU u Beogradu. Izlagao je na više od 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, samostalno je izlagao crteže, akvarele, medalje, reljefe i punu plastiku.

Laureat je brojnih nagrada među kojima su Nagrada iz Fonda vajara Vladete Petrića, Nagrada iz Fonda vajara Sretena Stojanovića, Nagrada za skulpturu na izložbi Crtež i mala plastika, Nagrada Fonda Moša Pijade, Nagrada 19. Oktobarskog salona za skulpturu.

Izložba „Dvanaest crteža“ može da se pogleda radnim danima od 10.00 do 16.00. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.