Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma „Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš“
Gorčilo - jesi li to došao da me vidiš

Premijera filma „Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš“

Film „Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš“ premijerno će biti prikazan 21. januara od 20.00 u Sava centru.

Film je zasnovan na jednoj od najboljih i najcitiranijih drama napisanih osamdesetih godina prošlog veka, u režiji Milana Karadžića. Dramu „Jesi li to doša’ da me vidiš“ napisao je Miodrag Karadžić, autor popularne „Đekne“.

– Ovo ostvarenje bavi se mentalitetskim okvirima crnogorskog sela i njegovim apsurdima, a sve je snimano u kršnim brdima između mora i Cetinja – kaže reditelj Milan Karadžić.

– Priča je, iako komedija, vrlo žestoka, dok je na daskama pozorišta više bila literarna. Ima i komedije, ljubavnih momenata, romantičnih i duhovitih trenutaka. Tu je i triler s čovekom koji se posle 20 godina vraća s Golog otoka. Neizbežni su i porodični odnosi – otkriva drugi član uspešnog kreativnog dvojca, glumac Mima Karadžić.

U brdima, u leto 1968…

Radnja filma „Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš“ smeštena je u cnogorskom selu, u brdima, u leto 1968. godine. U jeku izgradnje infrastrukture u SRFJ, u naporima da se siromašni sever Crne Gore putevima poveže s jugom, u malo selo dolazi geometar Laza (Viktor Savić), kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta.

Sa njim će doći Klara, njegova žena (Helena Aksamit), balerina iz Novog Sada, koja mora da tokom leta održava kondiciju za jesenju sezonu. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, jer za bolje ne znaju, samo je jedna od linija priče.

Paralelno pratimo sukob između dve porodice, Obada i Cvrkota, koji nisu u dobrim odnosima već 20 godina, zbog međusobnog optuživanja o razlozima odlaska na robiju Zelja Cvrkote, koji je sedam godina proveo na Golom otoku.

Politička zastranjenost, strah i isključivost očeva, stubova porodice Gorčila Oboda (Mima Karadžić) i Zelja Cvrkote (Mladen Nelević), dolazi do ekstrema, jer su se apsurdno, njihova deca Petrašin Obad (Emir Ćatović) i Koviljka Cvrkota (Kristina Stevović) zaljubili jedno u drugo.

Njihova borba za budući zajednički život biće isprepletena brigom i borbom majki Grozdane Obad (Dubravka Drakić) i Miluše Cvrkota (Anita Mančić), da se taj odnos ozvaniči, odnosno raskine. Važan segment filma predstvlja savest Maksima Obada, đeda (Boro Stjepanović), koji je odlučio da se promeni…

Sudar svetova

Godina 1968. je godina promena u kojoj će se u malom selu sudarati svetovi. Hipi pokret, sloboda tela, pokreta, ljubavi, energije koju predstavlja lepa balerina, nasuprot rurarnom, zatvorenom sistemu u kojem je pojedinac samo mali čovek, ubog, uplašen i smešan u svojim planovima, sakriven iza kolektivnog mišljenja.

Uloge tumače Mima Karadžić, Dubravka Drakić, Boro Stjepanović, Emir Ćatović, Mladen Nelević, Anita Mančić, Kristina Stevović, Viktor Savić, Helena Aksamit, Momo Pićurić, Andrija Milošević, Božidar Zuber, Milorad Mandić – Manda, Vojo Krivokapić i Dragiša Simović.

Posle predstavljanja u nekoliko crnogorskih gradova i beogradske premijere, „Gorčilo – jesi li to došao da me vidiš“ prikazivaće se širom regiona. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.