Naslovna » BG servis » Grad Beograd finansiraće boravak dece u privatnim vrtićima
Deca u privatnim vrtićima
Deca u privatnim vrtićima

Grad Beograd finansiraće boravak dece u privatnim vrtićima

Od 1. septembra po privatnim vrtićima biće raspoređena deca za koju na majskom konkursu ne bude mesta u 17 predškolskih ustanova čiji je grad osnivač.

Odluka o pravu na naknadu dela troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice usvojena je na poslednjoj sednici Skupštine grada Beograda, 21. januara.

Po ovoj odluci, kako je precizirano iz Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu, grad će u radnoj 2015/2016. godini finansirati deo ekonomske cene boravka dece u predškolskim ustanovama čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice, koje poseduje rešenje o verifikaciji nadležnog ministarstva.

Sredstva za ostvarivanje ovog prava biće obezbeđena u budžetu Grada Beograda, a odluka će se primenjivati od 1. septembra 2015. godine. Po podacima prosvetne inspekcije, akreditovane su i verifikovane 52 predškolske ustanove.

Roditelji će boravak dece plaćati 5.540 dinara, što je 20 odsto od ekonomske cene od 27.700 dinara. Ostalo će dotirati Grad Beograd – najviše 22.160 dinara. To znači da će, ukoliko cena boravka deteta u privatnom vrtiću bude iznad 27.700 dinara, roditelj morati da doplati razliku.

Ova odluka doneta je kako bi se rešio problem upisa dece oba zaposlena roditelja, koja imaju prioritet pri upisu u vrtiće.

Rešavanje problema

U saopštenju Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu se naglašava da je poseban problem pri upisu dece na konkursu 2014/15. godine donela primena Uredbe o postupku za pribavljanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kojima predškolske ustanove nisu izuzete od zabrane i ograničenja zapošljavanja.

Broj zaposlenih u predškolskim ustanovama precizno je utvrđen Pravilnikom o bližim uslovima za početak rada i obavljanje delatnosti ustanova za decu, po kome broj stručnih radnika zavisi od oblika rada i broja vaspitnih grupa u ustanovi, a broj drugih radnika zavisi i od načina organizovanja ishrane, veličine i broja objekata, kao i građevinsko-tehničkih osobina i lokacija objekata.

U predškolskim ustanovama zbog prirode delatnosti i strukture zaposlenih slobodna i upražnjena radna mesta i potreba za dodatnim radnim angažovanjem određenog broja lica javljaju se gotovo svakodnevno.

Ukoliko bi Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava odobrila dodatno angažovanje u predškolskim ustanovama Beograda, za sva potrebna radna mesta koja traži Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, broj slobodnih mesta u vrtićima svakako bi se povećao.

To bi bilo od velikog značaja i za bezbednost dece, kvalitet rada sa njima i razvoj njihovih mentalnih i fizičkih sposobnosti. Ovakva odluka bila bi doneta u najboljem interesu dece.

Trenutno u Beogradu na mesto čeka ukupno 3.525 dece, navodi se u saopštenju Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu i podseća da je na konkursu 2011. godine u predškolske ustanove upisano 9.925 dece, 2012. godine 12.435 dece, a 2013. godine 13.821 dete.

Na konkursu 2014/15. upisano je 15.220 dece, a do 31. decembra prošle godine 17.738 dece. Predškolske ustanove Beograda ne primaju decu samo u okviru godišnjeg konkursa, koji se obično raspisuje u maju – roditelji mogu da podnesu zahtev za upis deteta tokom čitave godine. (Beoinfo)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.