Naslovna » Izlasci » Izložbe » Institut Servantes: Marko Todorović – Cubaz
Marko Todorović - Cubaz

Institut Servantes: Marko Todorović – Cubaz

Od 29. januara (19.00) do 27. februara u galeriji Instituta Servantes biće otvorena izložba „Cubaz“.

Izložba u Čika Ljubinoj 19 predstavlja putopisnu svesku srpskog fotografa Marka Todorovića i sadrži odabrane fotografije nastale tokom njegovog putovanja na Kubu.Za dž

Izloženi radovi, po rečima autora, predstavljaju putopis sa nepristrasnim dokumentarnim pristupom.

Drugačija Kuba

Fotografije izražajnog kolorita oslikavaju pluralitet ove karipske zemlje. Sada, izgleda dosta drugačije od one Kube koju opisuje Hemingvej između tridesetih i četrdesetih godina prošlog veka.

Danas se širokim bulevarima i uzanim ulicama sa kaldrmom, kreću stari modeli Ševroleta, Plimuta, Bjuika, koji potiču još iz vremena kada je Kastro 1959. godine izveo revoluciju. Tu su i državne škole, čuvena sladoledžinica „Kopelija“, kao i sportske ustanove koje su iznedrile brojne olimpijske šampione.

Kroz Izložbu „Cubaz“, koja obuhvata 26 radova nastalih tokom obilaska ostrva, fotograf nudi intimni uvid u život stanovnika Kube, distancirajući se što je više moguće od tradicionalnih i stereotipnih prikazivanja, pritom ne izostavivši autentične i karakteristične motive.

Uz fotografije na izložbi će biti prikazan i kraći video rad, čiji je autor takođe Marko Todorović. Svečanom otvaranju prisustvovaće ambasadorka Kube u Beogradu, njena Ekselencija Adela Majra Ruiz Garsija.

Svetlost sa Kube

Marko Todorović je beogradski fotograf, koji je profesionalnu karijeru započeo 1998. godine. Na brojnim putovanjima širom sveta, u poslednjih deset i više godina, radi na svom dokumentarnom portfoliu. Umetnički opus predstavio je u brojnim samostalnim izložbama.

„Ljudska tela, sama, ili više njih u međusobnim odnosima, na ulicama, tela zagrljena u ringu, oči, pogledi, pokreti, život tela, njihovo odsustvo i tragovi njihovih života na neorganskoj sceni. Svetlost sa Kube propuštena kroz precizno otvorenu digitalnu blendu, u digitalnoj ekspoziciji na svačijem maternjem jeziku, objašnjava čoveka u Svemiru, veselog i zapitanog, tužnog i spokojnog, dušu čoveka u krhkom telu, odštampanu na fotografskom papiru“, komentarisao je fotografije iz postavke „Cubaz“ Ivan Tokin.

Radno vreme galerije je od 10.00 do 22.00. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.