Naslovna » Izlasci » Izložbe » Nove tri izložbe u prostorima KCB-a
Mina Delić - Autoportret (tri nove izložbe u KCB-u)
Mina Delić - Autoportret (tri nove izložbe u KCB-u)

Nove tri izložbe u prostorima KCB-a

Do 31. januara u prostorima Kulturnog centra Beograda (KCB) otvorene su nove tri izložbe.

ReFoto: Autoportret

U Galeriji Artget predstavljene su fotografije sa finala konkursa za 2014. godinu časopisa ReFoto na temu „Autoportret“.

U svojoj trinaestogodišnjoj tradiciji časopis ReFoto organizovao je brojne konkurse fotografije na mnoštvo različitih tema: od dokumentarne, preko pejzaža, portreta, eksperimenta do monohromatske fotografije. Tema ovogodišnjeg konkursa objedinjuje skoro sve prethodno navedene jer prikazu sopstvenog lika možemo pristupiti na bezbroj načina, a jedan od njih je da svoj lik uopšte ni ne prikažemo.

Tokom 2014. godine u pet izdanja časopisa ReFoto objavljeno je 134 fotografija koje su ušle u uži izbor. Na konkursu je učestvovalo 376 autora iz zemlje i regiona koji su poslali 1.370 fotografija. Žiri je izabrao pedesetak fotografija za izložbu u galeriji Artget i nagradio tri najbolje.

Izložba „Autoportret“ sačinjena je od radoznalih lica fotografa amatera, studenata, profesionalaca… U želji da komuniciraju sa svetom i sobom otisnuli su se u kreativni svet fotografije u kom jednim klikom stvarnost postaje nadrealna, a iluzija opipljiva i nadasve privlačna.

Galerija Artget, Trg Republike 5/I
Radno vreme: svakog dana od 12.00 do 20.00, nedelјom zatvoreno

IzloŠba (tri nove izložbe u KCB-u)
IzloŠba

Kritičari su izabrali 2015: IzloŠba

Izložba „Kritičari su izabrali“ više od četiri decenije održava se u Likovnoj galeriji KCB. Od 2001. godine ova izložba je, u koncepcijskom smislu, modifikovana u autorsku izložbu laureata nagrade „Lazar Trifunović“, prestižnog priznanja za likovnu kritiku i kritičko pisanje o savremenoj umetničkoj sceni, koje se od 1992. dodeljuje u organizaciji KCB. Jelena Stojanović je dobitnica nagrade „Lazar Trifunović“.

Projekat „IzloŠba“ polazi od rada teoretičara i umetnika Leonida Šejke (1932-70). Njegova praksa je izmeštala umetničku produkciju van galerije, muzejskog prostora, potvrđujući centralnost urbanog iskustva kao neraskidivi deo svakodnevice.

Od Likovne galerije KCB kao centralne matice odakle se polazi i vraća, „IzloŠba“ se neumitno spiralno širi da bi uključila neke od veoma važnih proizvoda i proizvođača iskustva urbanog života u Beogradu. Pored galerijskih prostora, kao što su galerije Grafičkog kolektiva i Kolarčevog univerziteta, uključen je i prostor jedne obrazovne ustanove, Arhitektonski fakultet, ali i Kafana „?“ i Galerija Risim i Hotel Morava u Čačku. Učesnici u projektu su grupe arhitekata, dramaturga, likovnih umetnika, istoričara umetnosti, veoma različitih stremljenja i posve neusaglašenih interesovanja.

Likovna galerija, Knez Mihailova 6
Radno vreme: svakog dana od 12.00 do 20.00, nedelјom zatvoreno

Balint Sombati - Bili smo heroji (tri nove izložbe u KCB-u)
Balint Sombati – Bili smo heroji

Balint Sombati: Bili smo heroji

U Galeriji Podroom i Pop Up prostoru predstavljena je multimedijalna instalacija Balinta Sombatija. On je istаknuti, mеđunаrоdnо priznаt prеdstаvnik „nоvе umеtničkе prаksе“, kоја sе pојаvilа u Јugоslаviјi šesdesetih godina 20. veka.

Izložba „Bili smo heroji“ je prvo samostalno Sombatijevo predstavljanje u KCB-u, ali je od septembra do decembra prošle godine bila postavljena u Modernoj galeriji „Likovni susret“ u Subotici. Reč je o retrospektivnoj izložbi političkih radova s početka sedamdesetih minulog veka do najnovijih instalacija koje su rađene specijalno za ovu izložbu.

Sa Slavkom Matkovićem, Sombati je jedan od osnivača najstarije i najuticajnije konceptualne grupe „Bosch + Bosch“ koja je proizvela nov i moderan umetnički jezik i snažno uticala na umetnička kretanja tog perioda.

Galerija Podroom i POP UP prostor, Trg Republike 5
Radno vreme: svakog dana od 12.00 do 20.00, nedelјom zatvoreno