Naslovna » Turizam » Van Beograda » Zimski vikend van Beograda
Divčibare
Divčibare

Zimski vikend van Beograda

Zlatibor jeste najlepša srpska planina, ali ne mora se baš svaki zimski vikend van Beograda provesti na stazama poznatih ski-centara.

(Ipak, podsećamo da se svakog januara, a ove godine od 9. do 11. januara, u zlatiborskom selu Mačkat, održava popularna „Pršutijada“. Takođe, 13. januara u Srbiji je uvek jedan od najatraktivnijih dočeka „srpske“ Nove godine upravo na Zlatiboru.)

Prijatna promena može da bude i poseta nekim drugim lepim mestima pod snegom ili dva dana posvećena wellness tretmanima i opuštanju, u potpuno novom ambijentu.

Mlavske terme i Rekreativno-ugostiteljski centar “Ždrelo” kod Petrovca na Mlavi nude nešto posebno – zimski akva-park sa termomineralnom vodom, toboganima i noćnim kupanjem, wellness-spa centar i restoran domaće hrane, uz hotelski smeštaj u objektu „Dvorac“.

Svi sadržaji u kompleksu su u prostorima koji su među sobom povezani, što je posebno prijatno zimi. Fitness i wellness tretmani uključuju masaže, saunu, solarijum, parno kupatilo, vežbe u teretani, boravak u slanoj sobi, a za zainteresovane i terapiju ribicama Garra Rufa. Od Beograda se stiže za oko dva sata vožnje.

Zimski vikend odmora i opuštanja

Divčibare, visoravan na planini Maljen, predlog je za zimski vikend na skijaškim terenima najbližim Beogradu. Staza dužine oko 800 metara, sa ski liftom, je osvetljena tako da postoji mogućnost noćnog skijanja. Tu je još jedna manja staza i dve staze sa dečjim ski-liftovima i školom skijanja.

Divčibare su vazdušna banja, sa blagom klimom i zimskim mesecima pod snegom. Na raspolaganju su različite mogućnosti za smeštaj, a može se izabrati i hotel sa zatvorenim bazenom i saunom.

Kovačica, malo banatsko mesto na pedesetak kilometara od Beograda, poznato je uglavnom po naivnoj umetnosti i gostoprimstvu vojvođanskih Slovaka, koji ovde žive u većini.

Pomalo neočekivano – u samoj Kovačici nalazi se savremeno turističko naselje „Relax“ sa zatvorenim bazenom, saunom, teretanom, solarijumom, programom masaža (šijacu, anticelulit, masaža sa blatom…), fitness treninzima.

Vikend odmora i opuštanja upotpuniće poseta galerijama i slike živih boja, drvoredi i uređene staze u čitavom mestu, neobično lepa evangelistička crkva sa parkom, banatski specijaliteti i odlazak do obližnjih sela Debeljača, Uzdin, Idvor… od kojih svako ima interesantne sadržaje.

Naravno, uvek može da se zimski vikend provede u Crnoj Gori, da se „skokne“ do Budimpešte, Beča… Može da se uzme i „produženi“ zimski vikend od 21. do 26. januara i nekoliko dana zime provede na Mećavniku i uživa u filmskom i muzičkom festivalu Kustendorf(danubeogradu.rs)