Naslovna » BG špijun » Putovanja van Srbije – leto 2022.
Putovanja van Srbije: Leto 2022 - Grčka (foto: Marko Kelecevic / Unspash)
Putovanja van Srbije: Leto 2022 - Grčka (foto: Marko Kelecevic / Unspash)

Putovanja van Srbije – leto 2022.

Putovanja van Srbije tokom leta 2022. biće za nijansu drugačija nego prethodna, jer u neke zemlje može da se putuje bez pasoša, a ponegde nema ni rominga.

Putovanja iz Srbije u inostranstvo sve su više rasterećenija, ali, očigledno, sa COVID-19 ne može biti opuštanja. Tu je i kriza u Ukrajini, koja je dovela, između ostalog, i do povećanja cena goriva, avio-prevoza, ali i hrane i smeštaja.

I tokom leta 2022. nastavljamo sa pregledom uslova za putovanja po regionu i šire, pravilima vezanim za vakcinaciju itd.

Preporučujemo da se u konzulatima i ambasadama prethodno detaljno informišete, da li je i pod kojim uslovima nameravano putovanje moguće realizovati. Naglašavamo: i pored redovnog ažuriranja liste, u međuvremenu može doći do promena.

Listu stranih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Beogradu možete naći na OVOM LINKU.

Putovanja bez pasoša

Leto 2022. bez pasoša (samo uz ličnu kartu) može da se provede u pet država, a to su:

  • Bosna i Hercegovina,
  • Crna Gora,
  • Severna Makedonija,
  • Albanija i
  • Turska (samo u slučaju putovanja avionom).

Da biste putovali samo sa ličnom kartom, ona mora da važi najmanje tri meseca posle planiranog kraja putovanja.

Kovid dokumenta i druge važne napomene – region i okolina

  • Albanija. – Nije potrebna kovid-dokumentacija. Potrebna je samo lična karta. U slučaju da putujete kolima, potreban je zeleni karton. Međunarodna vozačka dozvola nije potrebna. (Ukoliko putujete sa decom, za prelaz na Kosovo neophodni su izvodi iz matične knjige rođenih sa fotografijama dece. Za decu su i dalje potrebni pasoši.) Podsećamo: nema rominga!
  • Bosna i Hercegovina. – Nije potrebna kovid-dokumentacija. Dovoljna je lična karta. Nije potreban zeleni karton niti međunarodna vozačka dozvola. Podsećamo: nema rominga!
  • Bugarska. – Lica koja dolaze iz Srbije mogu ulaziti bez COVID dokumenata.
  • Grčka. – Državljani Srbije mogu bez ikakvih ograničenja ući i tranzitirati kroz Grčku.
  • Mađarska. – Državljani Srbije mogu da uđu u Mađarsku bez ograničenja. U Mađarskoj je ukinuta i obaveza nošenja maski na javnim mestima i saobraćaju.
  • Rumunija. – Za ulazak u Rumuniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, ni PCR test, niti potvrda o preležanoj bolesti. Takođe ranije obavezan PLF formular više nije potrebno popunjavati.
  • Severna Makedonija. – Državljanima Srbije za ulazak u Severnu Makedoniju nije potreban digitalni sertifikat o vakcinaciji protiv virusa COVID-19, ni PCR test, niti potvrda o preležanoj bolesti. Ako putujete automobilom, preporučuje se međunarodna vozačka dozvola (MVD), a potreban je zeleni karton! Podsećamo: nema rominga!
  • Slovenija. – Ukinute su sve mere za ulazak u Sloveniju, sa nekoliko upozorenja, tj. saveta.
  • Hrvatska. – Ukinute su sve mere za ulazak u Hrvatsku.
  • Crna Gora. – Obaveza posedovanja COVID potvrda više nije potrebna za ulazak u Crnu Goru. Podsećamo: nema rominga!
Dakle, zemlje u kojima je potrebno imati zeleni karton su: Albanija, Belorusija, Izrael, Iran, Maroko, Moldavija, Rusija, Severna Makedonija, Tunis, Turska i Ukrajina.

Putovanja po Evropi

Devet članica EU i Šengena u potpunosti je ukinulo kovid mere za ulazak u zemlju, jedan broj je ublažio režim ulaska, a ostatak zadržao mere za određene kategorije putnika. Tako su Danska, Češka, Letonija, Mađarska, Island, Irska, Norveška, Poljska, Rumunija, Slovenija i Švedska ukinule sve mere za sve putnike za ulazak u zemlju. Holandija je COVID-19 ograničenja za ulazak u zemlju ukinula samo za putnike iz zemalja EU i članica Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

  • Austrija – Sva ograničenja za ulazak u zemlju u vezi sa COVID-19 su ukinuta.
  • Velika Britanija – Nema obaveze da se pre putovanja popuni lokator formular, nije potrebna potvrda o vakcinaciji, niti je potrebno da se uradi PCR test pre putovanja ili po dolasku u VB.
  • Države članice EU – U skoro sve zemlje moguća su turistička putovanja bez kovid-dokumentacije (samo je u Litvaniji potrebno nositi zaštitne maske u ustanovama zdravstvene zaštite). Državljanima Srbije je za putovanje na Maltu potrebno da poseduju sertifikat o COVID 19 vakcinaciji koji se priznaje na Malti (među priznatim je i Srpski zeleni sertifikat sa čitljivim QR kodom za vakcine priznate od strane Evropske medicinske agencije: Pfizer, Johnson&Johnson, Moderna, AstraZeneca i Novovax).
  • Kipar – Od 1. juna 2022. godine ukinute su sve restriktivne mere ulaska na Kipar.
  • Rusija – Državljani Srbije mogu da uđu u Rusku Federaciju uz obavezan negativan rezultat PCR testa na ruskom ili engleskom jeziku, ne stariji od 48 sati od datuma uzimanja brisa. Ukoliko strani državljanin ne poseduje predmetni PCR test pre sletanja na aerodrom u Rusiju, biće automatski deportovani nazad u državu poletanja. Imajući u vidu aktuelnu situaciju u Ukrajini i sankcije koje se primenjuju na Rusku Federaciju, državljanima Republike Srbije se preporučuje da u Rusiju putuju isključivo direktnim letovima iz Republike Srbije. Povratak iz Rusije u Srbiju je za sada moguć direktnim letovima iz Moskve i Peterburga.
  • Turska – Ukinute su sve mere vezane za COVID-19, a ukoliko putujete avionom – nije potreban ni pasoš, već samo lična karta (za decu su i dalje potrebni pasoši).
  • Francuska – Ulazak na teritoriju Francuske iz Srbije, budući da je sada u zelenoj zoni, ne podleže nikakvim ograničenjima. Putnicima nije više potreban ubedljiv razlog za dolazak u Francusku.
  • Švajcarska – Sva ograničenja ulaska u Švajcarsku u vezi sa COVID-19, koja su do sada bila na snazi, ukinuta su 2. maja 2022.

Putovanja po svetu

  • Abu Dabi – Državljani Srbije mogu ući u Abu Dabi ukoliko imaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji sa čitljivim QR kodom. Državljani koji nemaju potvrdu o potpunoj vakcinaciji, moraju imati negativan PCR test (urađen u roku od 48 sati od ulaska u Emirat), sa važećim QR kodom ili potvrdu o oporavku od COVID-19, u roku od mesec dana od dana doputovanja u Emirat. Sada više nije obavezan PCR test po dolasku na međunarodni aerodrom u Abu Dabiju.
  • Dominikanska Republika – Može se putovati bez dodatnih potvrda o vakcinaciji i bez PCR testa. Na međunarodim aerodromima vršiće se nasumični antigenski test.
  • Dubai – Državljani Srbije mogu ući na teritoriju Dubaija ukoliko imaju sertifikat o potpunoj vakcinaciji (jednom od vakcina odobrenih od strane SZO ili UAE), ili negativan PCR test ne starijim od 48 sati od trenutka uzimanja uzorka, sa čitljivim QR kodom. Državljani mogu ući u Dubai i sa potvrdom o oporavku od COVID -19 u roku od mesec dana.
  • Egipat – Državljani Srbije mogu da uđu u Egipat. Ukinute su sve mere u vezi sa COVID-19.
  • Indija – Državljani Srbije mogu da uđu u Indiju ukoliko prilože dokaz o potpunoj vakcinaciji ili negativan PCR test (ne stariji od 72 sata). Takođe potrebno je da popune formular na Air Suvidha portalu.
  • Japan – Turistički ne može da se putuje u ovu zemlju. Od 1. marta 2022. od zabrane ulaska izuzeta su i lica sa „posebnim okolnostima“ u koja se računaju strani državljani koji ulaze u Japan zarad kraćeg boravka (na manje od 3 meseca) u svrhe koje uključuju biznis ili zaposlenje, kao i strani državljani koji ulaze u Japan u cilju dugoročnog boravka.
  • Južnoafrička Republika – Državljani Srbije mogu da uđu u Južnofričku Republiku. Neophodna je važeća viza ili dozvola boravka. Negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, neophodan je ukoliko lice dolazi iz zemlje visokog rizika (spisak dostupan ovde).
  • Kanada – Državljani Srbije koji su potpuno vakcinisani mogu ući turistički u Kanadu i izuzeti su obaveze 14-dnevnog karantina i testiranja na aerodromu po dolasku, kao i testiranja nakon osam dana po dolasku. Moguće je da, metodom slučajanog uzorka, neko od putnika po dolasku na aerodrom u Kanadu bude testiran.
  • Katar – Može da se putuje u ovu zemlju, ali su česte promene uslova putovanja – proverite ovde.
  • Kenija – Državljani Srbije i svi ostali putnici koji dolaze u Keniju kroz bilo koju tačku ulaza moraju da poseduju potvrdu o vakcinaciji protiv virusa COVID-19.
  • Kina – Samo oni koji poseduju sertifikat za putovanje koji im je izdala Ambasada Kine u Beogradu mogu da putuju u Kinu.
  • Maldivi – Potreban je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata.
  • SAD – Državljani Republike Srbije mogu da putuju u SAD pod uslovom da su vakcinisani (sa izuzetkom američkih državljana, nosilaca Zelene karte i useljeničkih viza, kao i diplomatskih viza). Neophodan je dokaz o punoj vakcinaciji i negativan test na COVID-19 ne stariji od tri dana. SAD prihvataju dokaz o vakcinaciji sledećim vakcinama: Janssen/J&J, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Covishield, BIBP/Sinopharm i Sinovac.
  • Sejšeli – Građani Srbije mogu da putuju na Sejšele ali uz prethodno pribavljeno odobrenje na ovom linku. Obavezan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Putnici se ohrabruju da se pre puta vakcinišu, ali njihov status u tom pogledu ne utiče na ulazak u zemlju. Osiguranje koje pokriva COVID-19 je obavezno.
  • Tajland – Česte su izmene režima ulaska u Tajland pa se informišite na sajtu konzulata.
  • Tanzanija – Može da se putuje u Tanzaniju (pa, samim tim i na Zanzibar). Neophodan je negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Po dolasku, svi putnici se o svom trošku (25 dolara) podvrgavaju dodatnom testiranju (brzi test). Pre dolaska u Tanzaniju (u roku od 24 sata) svi putnici moraju da popune obrazac na ovom sajtu.
  • Tunis – Državljani Srbije mogu da uđu u Tunis. Za lica koja su vakcinisana dovoljan je Sertifikat o vakcinaciji. Za lica koja nisu vakcinisana neophodan je negativan PCR test (ne stariji od 72 sati) ili antigenski test (ne stariji od 24 časa).

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.