Naslovna » Izlasci » Festivali » BFDKF od 23. do 29. marta
BFDKF - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma
BFDKF - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

BFDKF od 23. do 29. marta

62. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF), najdugovečnije domaće filmske manifestacije, biće održan od 23. do 29. marta u značajno drugačijem obliku nego ranijih godina.

Novi koncept se čvrsto oslanja na slavne dane ovog festivala i podrazumeva povratak u program svih formi dokumentarnog filma, a pre svega dugometražnog i srednjemetražnog.

Iza novog-starog koncepta BFDKF-a (koji je nekada imao nadimak ‘Martovski festival’) stoje umetnički direktor Mladen Matičević i odbor Festivala u sastavu Andreja Mladenović, Igor Toholj, Bogdan Petković, Petar Jakonić i Stevica Živkov.

– Naša iskrena namera je da ovaj legendarni festival ponovo vratimo na poziciju koja mu je nekada sa razlogom pripadala, na mesto značajnog regionalnog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, kao i da filmskim stvaraocima iz Srbije, regiona i sveta ponudimo mesto za okupljanje i druženje na kome će se osećati kao kod kuće – kaže umetnički direktor Festivala Mladen Matičević.

Dvorište, Vidici i Reflektor

Predstojeći BFDKF, koji će u potpunosti biti održan u Dvorani Doma sindikata, imaće tri takmičarske selekcije: Dvorište (Domaća selekcija), Vidici (Regionalna selekcija) i Reflektor (Međunarodna selekcija).

Domaći i regionalni autori takmičiće se u sledećim kategorijama: dugometražni dokumentarni film, srednjemetražni dokumentarni film, kratkometražni dokumentarni film, kratkometražni igrani film, eksperimentalni, animirani i studentski film.

– Dakle, ovo izdanje festivala će biti prvo zvanično prvenstvo Srbije u dokumentarnom i kratkometražnom filmu – najavljuje Mladen Matičević, i dodaje: – Vođeni uverenjem da u našem neposrednom okruženju svake godine nastaje veliki broj vrhunskih i značajnih filmova sa temama koje su nam bliske, naša želja je da ih predstavimo beogradskoj publici, kao i da svim kolegama iz okruženja omogućimo neposredno takmičenje za nezvaničnu titulu prvaka regiona u dokumentarnom i kratkometražnom filmu.

U okviru ove dve selekcije dodeljivaće se i strukovne nagrade: za najbolju režiju, scenario, montažu, fotografiju, zvuk, muziku i produkciju.

Treću takmičarsku selekciju čine najbolji debitantski dugometražni dokumentarni filmovi iz čitavog sveta proizvedeni u poslednjih godinu dana. Ovu selekciju možemo smatrati nezvaničnim svetskim prvenstvom u dokumentarnom filmu za mlade autore. Nagradu za najbolji film u ovoj selekciji dodeljivaće žiri filmske kritike.

Prateći programi

U okviru festivala biće organizovana i tri velika prateća programa.

„U Kinu“ je program najboljih kineskih dokumentarnih filmova nastalih u zadnjoj deceniji. „Duh grada“ je program najboljih filmova koji govore o urbanom duhu Beograda nastalih u zadnjih deset godina, a „Panorama“ – selekcija filmova koji nisu ušli u takmičarski program ali zavređuju da budu prikazani.

Sve nagrade na festivalu su novčane, a svi filmovi koji se budu kvalifikovali za takmičarski program dobiće „screening fee“. Sva ostvarenja prikazana na festivalu takmičiće se i za nagradu publike. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.