Naslovna » Izlasci » Festivali » „Citizenfour“ na festivalu Beldocs
Citizenfour

„Citizenfour“ na festivalu Beldocs

Dobitnik Oskara za najbolji dugometražni dokumentarac ove godine „Citizenfour“ otvoriće ovogodišnji Beldocs.

Postao je običaj da Oskarovci otvaraju najreprezentativniju smotru ovog filmskog žanra u Srbiji.

Film „Citizenfour“ (Građaninčetiri) naslovljen je po nekadašnjem internetskom pseudonimu Edvarda Snoudena, bivšeg američkog obaveštajca, najpoznatijeg uzbunjivača javnosti ikada.

Posle uručivanja tajnih dokumenata NSA novinarima Gardijana i Vašington posta u sobi hongkongškog hotela, Snouden je prebegao u Rusiju, gde se i danas nalazi. Njegova otkrića o nadgledanju internetskog saobraćaja običnih ljudi, ali i prisluškivanju telefona nemačke kancelarke, privukla su na sebe nezapamćenju medijsku pažnju i inicirala aktuelne rasprave o subverzivnom delovanju zapadnih – i to pre svega američkih – vladinih agencija.

„Citizenfour“ ne donosi mnogo novih saznanja u vezi bezbednosti podataka u digitalnom svetu ili o kršenju ljudskih prava od strane tajnih službi, već nam na krajnje eksplicitan način predočava kako je Snouden, zaobilazeći prepreke svojih poslodavaca, došao do Laure Pojtres (rediteljke ovog ostvarenja), a zatim i do novinara Gardijana, Glena Grinvalda.

Bolji od holivudskih trilera

Kritičari „Citizenfour“ doživljavaju aktuelnim „u sledećih dvadeset godina“. Pored nesumnjive društvene i političke intrigantnosti, međutim, insajderska perspektiva „najveće špijunske afere stoleća“ gledaocima donosi saspens veći od bilo kog holivudskog trilera.

Upravo zato što se ova kontraobaveštajna drama „zaista dogodila“. Predstavljanje prvih ostvarenih onlajn četova između Snoudena i Pojtresove, kao i autentičan video zapis Snoudenovog boravka u sobi hongkongškog hotela – uključujući i susret sa Grinvaldom – mogu se okarakterisati samo kao „prava poslastica za sve ljubitelje uzbudljivih filmskih avantura“.

U velikoj dvorani Sava centra, 7. maja od 21.00, „Citizenfour“ će otvoriti ovogodišnji Beldocs.

Šteta što Edvard Snouden, centralni lik ovog ostvarenja i jedan od najvećih heroja današnjice, nije u mogućnosti da se pojavi pred beogradskom publikom.

Beldocs 2015 će biti održan od 7. do 12. maja u Sava centru, Domu omladine Beograd, Dvorani Kulturnog centra Beograda i u novoj zgradi Jugoslovenske kinoteke. (danubeogradu.rs)