Naslovna » Izlasci » Sajmovi » Drugi Balkan Wine Expo, 5. marta
Balkan Wine Expo

Drugi Balkan Wine Expo, 5. marta

Vinska manifestacija koja promoviše italijanska vina na tržištu Balkana, Balkan Wine Expo, biće održana 5. marta u Belexpocentru.

Drugi put zaredom Beograd je izabran da bude domaćin ovog sajma u organizaciji izdavačke kuće Bako Arijana (Bacco Arianna) iz Treviza i njihovog specijalizovanog časopisa „Papageno“. Balkan Wine Expo će ovom prilikom predstaviti više od 30 proizvođača vina, dva velika konzorcijuma, više od 300 etiketa najboljih italijanskih vina i šest proizvođača maslinovog ulja.

Po rečima Alvara De Ane (Alvaro De Anne), odgovornog urednika časopisa „Papageno“, vinska kultura u Srbiji je na zavidnom nivou i Srbija trenutno predstavlja stratešku destinaciju za brojne kategorije proizvoda iz Italije.

– Ponovo smo u Beogradu jer trenutno u Srbiji postoji najveće interesovanje za italijanska vina, a to nam je dokazao prošlogodišnji uspeh ove vinske manifestacije. Balkan Wine Expo je uspeo da umreži naše proizvođače i vaše distributere i sada možemo s ponosom reći da je, na obostrano zadovoljstvo, ponuda italijanskih vina i rakija u vašim restoranima još veća. Balkan Wine Expo je šansa za sve koji žele razmenu informacija i iskustava, koji žele da dobiju kvalitet po razumnoj ceni i što je najvažnije samo najbolje za svoje goste – izjavio je Alvaro De Ane.

Balkan Wine Expo

Samo za profesionalce

Balkan Wine Expo trajaće jedan dan, od 10.00 do 20.00 i biće namenjen prvenstveno profesionalcima: uvoznicima, distributerima, hotelima, restoranima-kupcima, somelijerima, predstavnicima medija.

Svi oni imaće priliku da probaju više od 300 etiketa vina iz vinarija sa najvećom tradicijom vinogradarstva iz italijanskih regija: Pijemonte (Piemonte), Lombardija (Lombardia), Veneto (Veneto), Friuli (Friuli), Toskana (Toscana), Abruco (Abruzzo) i Pulja (Puglia). Iz ovih regija biće predstavljena i najvažnija autohtona vina Italije.

Prvi put u Beogradu predstaviće se i šest proizvođača maslinovog ulja extravergine. Sajam neće biti prodajnog karaktera, ali vina će moći da se degustiraju neograničeno uz kauciranje čaše po ceni od 300 RSD.

Istog dana, u salama „Žiča“ i „Ostrog“ hotela Holiday Inn Belgrade biće održani seminari posvećeni vinu i maslinovom ulju.

U 11.00 pod nazivom „Vina regije Veneto“ počinje seminar posvećen degustaciji i predstavljanju DOC i DOCG vina regije Veneto. Degustaciju će voditi Arturo Stoketi (Arturo Stocchetti), predsednik UVIVE – Unije konzorcijuma vina regije Veneto, Bartolomeo Roberto Lepori (novinar i somelijer master klas A.I.S.) i Đurđa Katić, potpredsednica Asocijacije somelijera Srbije. Seminar je namenjen profesionalcima i stručnim medijima, a biće organizovan uz podršku Udruženja somelijera Srbije.

U 14.30 počinje radionica pod nazivom „Maslinovo ulje i njegove teritorije“. O ovom posebnom italijanskom proizvodu, kroz degustaciju nekih maslinovih ulja, govoriće Daniele Selvanjo (Daniele Salvagno), predsednik „Federdop Olio“, konzorcijuma za zaštitu maslinovog ulja. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.