Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Izložbe u Beogradu, koncerti, tribine…
Koncerti: Dina Čubrilović
Koncerti: Dina Čubrilović

Mini BG vesti: Izložbe u Beogradu, koncerti, tribine…

»»» Večeras u Domu omladine Beograda biće održani koncerti bendova Kazna za uši, Dž!Dž! i Plišani mališan (Amerikana, 21.00) i Suicidal Angels (Klub, 20.00).

»»» Od 1. marta, svakog utorka biće omogućen besplatan ulaz u Istorijski muzej Srbije, na Trgu Nikole Pašića 11, i u Konaku kneza Miloša na Topčideru.

»»» U subotu, 28. februara od 19.00, u foajeu zgrade Nelt-a (Karađorđeva 65) biće otvorena izložba dizajnera Dejana Vukelića. Naslov, a i koncept, izložbe je „50 Years of Connecting Dots“ (50 godina povezivanja tačaka).

»»» Crteži Ane Fafulić iz ciklusa „The Awakening / Buđenje“ biće izloženi u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) od 28. februara (19.00) do 7. marta.

»»» Do 11. marta u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4) otvorena je izložba „Impresije sa Kube“ Olivere Janković.

»»» Tribina ljubitelja istorije Beograda, na kojoj će se govoriti o stanovanju u bronzanom dobu na teritoriji Beograda, biće održana u ponedeljak, 2. marta od 18.00, u Konaku kneginje Ljubice (Kneza Sime Markovića 8). Kako je najavljeno iz Muzeja grada Beograda, na tribini „Ponovni procvat života na telovima – stanovanje na teritoriji Beograda u bronzano doba“ govoriće doc. dr Marija Ljuština sa Filozofskog fakulteta. Ulaz je slobodan.

»»» Od 2. (19.00) do 12. marta u Galeriji Progres (ugao Knez Mihailove i Zmaj Jovine) biće otvorena izložba fotografija Miroslava Predojevića pod nazivom „Takav život“.

»»» Na sceni KC „Čukarica“ u ponedeljak, 2. marta od 20.00 biće izvedena predstava „Kolubarska bitka“ u kojoj igraju učenici drugog i četvrtog razreda Trinaeste beogradske gimnazije. Predstavu je režirala prof. srpskog jezika Biljana Radosavljević, po tekstu Dobrice Ćosića. Ulaz je slobodan. Iste večeri, ali od 19.00, Udruženje pisaca „Poeta“ prirediće veče poezije „Poetini pesnički krugovi“. Program vodi Dragoljub Stanković. I na ovaj program ulaz je slobodan.

»»» Violinista Itamar Zorman, aktuelni pobednik konkursa „Čajkovski“ nastupiće u Kolarcu uz klavirsku saradnju pijanistkinje Lize Stepanove u ponedeljak, 2. marta od 20.00, u Velikoj dvorani. Na programu su dela Mesijana, Ravela, Šuberta i Bramsa.

Olivera Janković - Impresije sa Kube
Olivera Janković – Impresije sa Kube

»»» U Galeriji SULUJ (Terazije 26/2) u ponedeljak, 2. marta od 19.00, biće otvorena izložba novoprimljenih članova ULUPUDS-a.

»»» U utorak, 3. marta od 19.00, u Kući kralja Petra I, klavirski resital održaće pijanistkinja Dina Čubrilović. Na programu su dela Baha i Skrjabina. Ulaz je slobodan.

»»» Muzej savremene umetnosti organizuje Dan otvorenih vrata u okviru izložbe Zaharija Formvolta „Tri berze” u sredu, 4. marta od 12.00 do 20.00, u Salonu MSU (Pariska 14). Kustos izložbe Zoran Erić odgovaraće na sva pitanja posetilaca o izložbi.

»»» Samostalna izložba grafika Slađane Marinković biće otvorena od 5. (19.00) do 22. marta u galeriji Š.U.N.D. (Čumićevo sokače 2, I sprat).

»»» U petak, 6. marta od 17.00, biće otvorena prodajna izložba maski pod nazivom „Naličje maske“ autorke Tanje Topuzoske. Ova nesvakidašnja i zadivljujuća kolekcija maski biće postavljena u galeriji KC „Nea Pangea“ u Crnogorskoj 8 i trajaće osam dana. Odvijaće se i prateći programi; posetioci će moći da vide tehniku kojom ova umetnica pravi maske, predstaviće se bodyart umetnici kao i studenti kostimografije sa FDU.

»»» Ono po čemu će se 28. Beogradski maraton razlikovati od prethodnih je novost u polumaratonskoj trci, koja će se uz maratonsku trku i Trku zadovoljstva na 5 km trčati beogradskim ulicama i bulevarima 18. aprila. Polumaratonska trka je i dalje otvorena za sve potencijalne učesnike, a novost je što će se u njoj održati i Prvenstvo Srbije u štafetnom trčanju polumaratona. Tačnije – tri prvenstva. Naime, biće organizovana prvenstva Srbije u štafetnom trčanju polumaratona za srednjoškolce, studente i korporacije. Više na www.bgdmarathon.org.

»»» Izdavačka kuća Laguna 7. i 8. marta priređuje akciju za dame. U svim knjižarama Delfi, kupovinom dve određene knjige za 999 RSD žene će dobijati po dva poklon-iznenađenja. Naslovi na akciji su: „Potraga za suncem“ (T. Parsons), „Zavesti Ingrid Bergman“ (K. Grinalg), „Poslednja Geteova ljubav“ (M. Valzer), „Povratak na Krit“ (B. Rid) i „Poslednja vojvotkinja“ (D. Gudvin).

»»» Usled povećanog broja obolelih od respiratornih infekcija, a u cilju prevencije i zaštite hospitalizovanih pacijenata, zabranjene su, do daljnjeg, posete stacionarnim odeljenjima kliničko-bolničkih centara „Zemun“ i „Dr Dragiša Mišović – Dedinje“. U KBC „Bežanijska kosa“ zabranjene su posete pacijentima na Hirurškoj klinici sa pripadajućim odeljenjima, odeljenjima pulmologije, endokrinologije, kardiologije i hematologije sa pripadajućim jedinicama intenzivne nege, kao i na Onkološkoj klinici, bez dnevne bolnice. KBC „Zvezdara“ je zabranila posete Kliničkom odeljenju za pulmologiju i alergologiju sa imunologijom.

»»» Pri Udruženju književnika Srbije, koje je pokrovitelj projekta „Beogradski čitač„, otvoren je namenski dinarski račun za prikupljanje sredstava za izradu bronzane skulpture „Beogradski čitač“, koja će biti postavljena u javnom prostoru centra Beograda. Namenski račun za uplate u dinarima je 205-217424-44 (Komercijalna banka, Beograd). Sav novac prikuplja se isključivo za troškove livenja/izrade i postavljanja skulpture od bronze u Beogradu, 20. oktobra ove godine. (danubeogradu.rs)