Naslovna » Izlasci » Pozorište » Monodrama „Milunka“ u KC Čukarica
Milunka
Milunka

Monodrama „Milunka“ u KC Čukarica

U Kulturnom centru „Čukarica“ u četvrtak, 5. februara od 20.00, biće izvedena predstava „Milunka“.

Predstavu je režirao Petar Stanojlović po tekstu Vesne Stanković. Ova monodrama je ispovest heroine srpskih oslobodilačkih ratova Milunke Savić u interpretaciji glumice Jugoslovenskog dramskog pozorista – Vesne Stanković.

Priča počinje od njenih devojačkih dana, koje provodi u kopaoničkom selu Koprivnici, sa dve sestre, roditeljima i bolešljivim bratom. Celog života ima izrazitu potrebu da zaštiti slabe i ugrožene, stoga u Prvi balkanski rat odlazi umesto brata, preobučena u muškarca, pod imenom Milun Savić.

Neustrašiva u svakoj borbi, najviše poznata kao bombaš, biva ranjavana i njena tajna se otkriva. Vojska staje uz nju i iako je u suprotnostima sa vojnim pravilima, zadržavaju je u jedinici.

Biva ranjavana čak devet puta, u sedam godina ratovanja, dobija čak dvanaest medalja, a posle demobilizacije rađa devojčicu, usvaja još tri ćerke i više od tridesetoro dece hrani, podiže, školuje…

Veoma su je cenili francuski vojni velikani Franše De Pere, Šarl de Gol i viceadmiral Geprat, ali u Srbiji završava kao čistačica u banci, a noću šije vojne uniforme i podiže desetine i desetine dece iz kopaoničkih sela.

„Sama za sebe bi rekla da je ovo – ispovest o životu od prve puške, do prve metle“, kažu autori predstave.

Cena ulaznice je 400 RSD. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.