Naslovna » Izlasci » Film » Premijera filma: Bićemo prvaci sveta
Bićemo prvaci sveta
Bićemo prvaci sveta

Premijera filma: Bićemo prvaci sveta

U velikoj dvorani Sava centra biće održana premijera filma „Bićemo prvaci sveta“, 26. februara od 20.30. Pretpremijerna projekcija je istog dana od 17.30. Cena ulaznice je 500 RSD.

Film „Bićemo prvaci sveta“ je priča o četiri pionira koji su osnovali Jugoslovensku školu košarke i koji su zaslužni za razvoj ovog sporta u Evropi – Nebojša Popović(Strahinja Blažić), Borisav Stanković(Aleksandar Radojičić), Radomir Šaper(Miloš Biković) i Aleksandar Nikolić(Marko Janketić). Centralni događaj je finalna utakmica na Svetskom prvenstvu u Ljubljani, 1970. godine, između timova Jugoslavije i SAD.

Iz vizure glavnog lika Nebojše Popovića pratimo razvoj i životni put entuzijasta koji su svojim profesionalizmom, idejama i naporima ostvarili svoj san – prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu, uz ogromnu pomoć istomišljenika iz svih krajeva bivše zemlje.

Film je smešten u dva različita vremenska perioda: u sadašnjem i u sećanjima Nebojše Popovića.

Trijumf, ekstaza, ukus uzaludnosti…

Njihov životni put počinje još od Drugog svetskog rata i nastavlja se u komunističkoj državi u kojoj jedino u košarci nalaze mesto oslobođeno od politike. Glavni lik Nebojša Popović, sad u svojim četrdesetim godinama, dolazi u Ljubljanu na finalni trijumf vere koju je negovao dvadeset i pet godina, još od kad je košarku igrao u vojničkim čizmama ili čak bez ikakve obuće.

Istovremeno pratimo i igrače koji se pripremaju za finalni meč. Najbolji igrač Jugoslavije, legendarni Radivoje Korać, poginuo je godinu dana pre utakmice, a glavni igrač i kapiten tima, Ivo Daneu, je povređen, tako da su nosioci igre mlađi igrači koji će kasnije biti asovi međunarodne košarke.

Sadašnje vreme obiluje ogromnim očekivanjima cele nacije uključujući i političko vođstvo zemlje. 23. maj 1970. godine je dan kada je državni tim Jugoslavije konačno osvojio svoju prvu zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Ljubljani posle niza srebrnih odličja. Pobeda nad američkim timom je mnogo više od samo sportske pobede.

Jugoslavija trijumfuje, u ekstazi zajedništva i patriotizma. Cela zemlja je u transu. Predsednik Tito je zadovoljan. Naravno, istorija ovoj priči daje gorak ukus uzaludnosti.

Želja autora ovog filma je da pričom o košarci ispričaju priču o predanosti, zajedništvu i fanatizmu grupe ljudi, veri u snagu sporta i entuzijazmu koji je u međuvremenu nestao. (danubeogradu.rs)

Žanr: avantura, komedija, sport. Režija: Darko Bajić. Scenario: Nebojša Romčević, po ideji Zvonimira Šimuneca. Uloge: Strahinja Blažić, Miloš Biković, Aleksandar Radojićić, Marko Janketić. Godina proizvodnje i zemlja produkcije: 2015, Srbija. Dužina trajanja filma: 126 minuta.

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.